Nou xoc entre el PSPV i Compromís, ara per l'Institut de les Dones

La diputada socialista Rosa Peris acusa Igualtat de "desmantellar" l'entitat i la Conselleria d'Oltra li retreu que desconega l'estructura del Consell

A la dreta la socialista Maria Such, directora general de l'Institut Valencià de les Dones
A la dreta la socialista Maria Such, directora general de l'Institut Valencià de les Dones / À Punt NTC

La polèmica ha tornat a esclatar entre dos els socis del govern del Botànic, PSPV i Compromís. El motiu de la brega, aquesta vegada, l'Institut de les Dones. Tot va començar aquest dimecres, quan la diputada socialista en les Corts i portaveu d'Igualtat de la comissió executiva nacional del PSPV-PSOE, Rosa Peris, va acusar la Conselleria d'Igualtat, dirigida per Mónica Oltra (Compromís) de "desmantellar" la institució. 

En un comunicat difós pel PSPV, Peris lamentava la decisió d'haver retirat la coordinació de les unitats d'igualtat a la Direcció General de l'Institut de les Dones, un càrrec que ocupa la també socialista Maria Such, i demanava a la Conselleria, de qui depén orgànicament l'entitat, que revertisca la mesura. 

La diputada del PSPV reclama també que l'Institut de les Dones torne a ser un organisme autònom i no una direcció general. “Hauria de ser un instrument central en el plantejament i el desenvolupament de les polítiques d'igualtat, centrals per a un Consell que es denomina feminista”, ha assenyalat Peris, que ha recordat que la institució va ser creada "per un govern socialista el 1983 com un organisme autònom, i va ser el Partit Popular el que el va transformar en una direcció general”.

La resposta de la Conselleria d'Igualtat no es feia esperar. El gabinet encapçalat per la vicepresidenta Oltra ha rebutjat les acusacions i retrau al PSPV que, com a formació integrant del pacte del Botànic, no conega l'estructura del Consell. "Des de fa quasi tres anys les unitats d'igualtat estan sota la coordinació de la Secretaria Autonòmica d'Igualtat" argumenta. 

Fonts del departament han assenyalat sobre aquest tema que les unitats d'igualtat es van crear el 2015 amb l'objectiu que les polítiques d'igualtat foren transversals en tot el govern, però que "per les dificultats administratives per a la creació de noves places" perquè aquestes unitats estigueren ocupades per personal funcionari alliberat per a aquestes tasques "el 2018 es va decidir optar per un altre model". Així, es va decidir que cada Conselleria tinguera personal propi per a les unitats d'igualtat, que són coordinades per la Secretaria Autonòmica d'Igualtat.

També et pot interessar

stats