Nou partits polítics signen un manifest contra el desplegament de tropes a Ucraïna

Demanen que el conflicte es resolga a través del diàleg per evitar un conflicte que perjudique greument Ucraïna i tot Europa

L'hemicicle del Congrés dels Diputats, en una imatge d'arxiu
L'hemicicle del Congrés dels Diputats, en una imatge d'arxiu / Marta Fernández (Europa Press)

Nou partits polítics amb representació al Congrés, entre altres Compromís, han signat el Manifest per la pau i per a evitar una nova guerra a Europa: desescalada i diàleg, no enviament de tropes ni armament a Ucraïna, on mostren el "rebuig frontal" a enviar tropes a la mar Negra i Bulgària en el marc de l'OTAN per la crisi d'Ucraïna, l'ingrés de la qual en l'aliança atlàntica insten a cessar. 

A més del partit valencià, l’escrit també ha tingut la rúbrica de Podem, Esquerra Unida, En Comú Podem, Aliança Verda, Bildu, el BNG, la CUP i Més País-Equo. 

Segons sostenen, el conflicte només pot resoldre's “a través del diàleg, la distensió i el convenciment que la pau és l'únic camí". A més, demanen a la Unió Europea que evite “veure's arrossegada” en aquests moviments i la conviden a formular propostes concretes de desescalada “per evitar un conflicte que perjudique greument Ucraïna i tot Europa".

Els nou partits defensen que amb aquesta decisió el país s’endinsa en “un vell esquema de guerra freda”. A més, incideixen en el seu respecte a la "sobirania dels pobles" i el rebuig a "les amenaces militars d'un país a un altre estat sobirà, siga de qui siga, així com qualsevol canvi de frontera per la via de l'agressió militar". Insten, per tot això, a desescalar la tensió i redoblar els esforços diplomàtics. 

El manifest s’ha conegut  poc després que el ministre d'Afers Estrangers, José Manuel Albares, ha iniciat aquest divendres una ronda de crides amb els portaveus de la Comissió d'Afers Estrangers del Congrés per a informar-los de la posició del Govern sobre la crisi a Ucraïna.

Contra les manifestacions públiques d'Unides Podem amb el lema del "No a la guerra", Albares recordava que és el president del Govern, Pedro Sánchez, qui marca la política exterior, en un nou front entre els socis de coalició. Per ara, la fragata Blas de Lezo salparà de l'Arsenal Militar de Ferrol en les pròximes hores per a dirigir-se a la mar Negra.

La escalada de tensió es fa ressò al nostre territori 

Prop de 30.000 ucraïnesos viuen amb incertesa des de la Comunitat Valenciana la situació que travessa el seu país. Aquesta mateixa vesprada, un grup s'ha reunit al consolat de València per manifestar les seues preocupacions. Aquesta escalada de tensió internacional ha afectat l'empresariat valencià, que veu amb temor l'impacte que la crisi pot tindre en els preus energètics. Precisament aquest divendres, els màxims responsables de la diplomàcia de Rússia i els Estats Units s'ha reunit per a destensar la corda. 

També et pot interessar

stats