El nou equip de ministres pren possessió dels càrrecs

El govern de Sánchez celebrarà el primer Consell de Ministres el pròxim dimarts, 14 de gener.

Imatge de portada: L'acte ha acabat amb la presa de la fotografia de l'executiu liderat per Pedro Sánchez amb el rei Felip VI

L’equip de ministres nomenat pel president del govern espanyol, Pedro Sánchez,  ha pres possessió dels càrrecs aquest dilluns. La jornada ha començat amb la promesa del càrrec, a les 10:00 hores, al Palau de la Zarzuela, una fórmula protocol·lària que suposa el tir d'eixida perquè el nou executiu de coalició, format per 18 ministeris, 4 vicepresidències i 28 secretaries d'Estat, comence a rodar. Posteriorment, al llarg de tot el dia, s'aniran produint les preses de possessió i el tradicional intercanvi de carteres en els diferents ministeris.

Les noves cares del govern central han complit amb la fórmula de prometre per la seua "consciència i honor" el compromís de "complir fidelment les obligacions del càrrec de ministre, amb lleialtat al rei i guardar i fer guardar la Constitució com a norma fonamental de l'Estat, així com mantindre el secret de les deliberacions del Consell de Ministres". 

Els ministres d'Unides Podem afegeixen ‘‘Consell de les Ministres’’

Tots els ministres han promés guardar lleialtat al rei. El que sí que ha variat és la fórmula sobre el Consell de Ministres. La majoria de membres nomenats pel PSOE han dit només "Consell de Ministres", però el secretari general de Podem, Pablo Iglesias, ha pres possessió del càrrec com a vicepresident segon del govern de coalició seguint el protocol habitual, encara que ha afegit al final la fórmula "Consell dels Ministres i les Ministres". Altres dues ministres d'Unides Podem, Irene Montero i Yolanda Díaz, només han dit "Consell de les Ministres".

Una altra anècdota de l'acte és que no hi ha hagut símbols religiosos, igual com ja va passar en la promesa de Pedro Sánchez. Com a curiositat, mentre que Iglesias no portava corbata, el ministre José Luis Ábalos duia una corbata amb la bandera d'Espanya.

L'acte ha acabat amb la presa de la fotografia de l'ampli executiu liderat per Pedro Sánchez amb el rei Felip VI, que els ha desitjat "bona sort".

La legislatura del diàleg 

Després d'informar el rei de la composició del nou executiu el passat diumenge, Sánchez va realitzar una declaració institucional en què va destacar el tarannà dialogant del Consell: "Aquesta ha de ser la legislatura del diàleg. Del diàleg social, territorial i generacional". Així mateix, el president de l’estat espanyol va destacar la unitat que caracteritzarà un executiu plural, el primer equip de govern de coalició des de la Transició, “format per diverses veus, però sempre amb una sola paraula”. 

El que hui s'ha estrenat és un gabinet paritari, si no comptem el president del govern, en què hi ha quatre ministres amb arrels i vincles valencians. El dimarts, 14 de gener, se celebrarà el primer Consell de Ministres, que posarà en marxa l’activitat del govern de coalició, i en finalitzar, el president Sánchez oferirà una roda de premsa al Palau de la Moncloa.

També et pot interessar

stats