El nou Consell defineix els reptes de la nova legislatura

Després de la presa de possessió, els consellers i conselleres realitzen el traspàs de carteres.

VÍDEO | El nou Consell defineix els reptes de la nova legislatura

Després de la presa de possessió, el nou Consell valencià ha realitzat el traspàs de carteres i ha definit els reptes de la legislatura que ara comença. Deu dels onze consellers i conselleres han celebrat els seus actes institucionals durant aquest dilluns, mentre que Carolina Moreno, consellera d'Innovació, Universitats, Ciència i Societat Digital, rebrà la cartera aquest dimarts a les 13:30 hores a Alacant. 

“Amb la veu tremolosa, però amb la mateixa il·lusió, força i ganes de treballar que fa quatre anys”, ha iniciat el seu discurs Mònica Oltra. Reprén així el càrrec com a vicepresidenta i consellera d’Igualtat i Polítiques Inclusives, a més de marcar com a objectius principals la lluita contra l’emergència climàtica i les desigualtats socials.

“Hem d’unir a les persones preocupades per la fi del món amb les persones que estan preocupades per arribar a la fi del mes, eixa es l’aliança indestructible que hem de fer”, ha expressat de forma emotiva. La vicepresidenta ha valorat el treball de les secretaries autonòmiques, les direccions generals i territorials, el funcionariat, sindicats, patronal… “Totes les persones que han fet una xicoteta revolució social al nostre país”, ha resumit. 

Entre elles, les persones implicades en l’arribada de l’Aquarius al port de València. “Quan la gent ha de fugir dels seus països perquè els torturen, els maten i els esclavitzen sexualment, el que ha de fer una societat decent és obrir els braços”, ha manifestat, a més de distingir la Comunitat Valenciana com “l’única autonomia que ha fet un pacte contra la violència de gènere i masclista d’aquestes característiques”. 

Vicent Soler repeteix com a conseller d'Hisenda i Model Econòmic

"Estic molt orgullós de la faena que hem fet com a govern a pesar que han sigut quatre anys difícils perquè Rajoy no va complir la seua promesa de canviar el finançament autonòmic i ha sigut una llosa en la meua tasca". Aquestes han sigut les primeres paraules de Vicent Soler després de rebre la cartera de la Conselleria d'Hisenda i Model Econòmic de la vicepresidenta del Consell, Mónica Oltra. "A pesar d'això, s'han pogut fer moltes coses gràcies a la solidaritat del socis de govern", ha afegit. 

Soler s'ha congratulat que l'obsessió del govern valencià haja sigut posar primer les persones i ha anunciat que un dels objectius ara és acostar-se a la mitjana de despesa per capita perquè els valencians i les valencianes "deixen de ser maltractades al conjunt d'Espanya". Una altra de les línies de treball avançades per Soler és la reivindicació prioritària des del primer dia d'aquesta desena legislatura d'un sistema de finançament millor.  

Rubén Martínez Dalmau: “Hem d’avançar cap a una transició verda”

Rubén Martínez Dalmau ha rebut de forma simbòlica, de les mans de la seua companya de govern Mónica Oltra, la cartera de vicepresident segon i conseller d’Habitatge i Arquitectura Bioclimàtica. “Hem d’avançar cap a una transició verda i una justícia social en què la gent tinga la capacitat de viure en unes condicions de vida dignes”, ha emfatitzat.

El nou conseller ha centrat la seua intervenció en la necessitat de posar fi a la pobresa energètica. També ha plantejat noves mesures “perquè l’habitatge siga un dret i no un privilegi”, mecanismes per a reduir el preu del lloguer i que les dones víctimes de la violència masclista tinguen garantit el dret a l’habitatge. “Tot això dins del marc de la innovació i l’eficiència energètica”, ha assenyalat.

Rosa Pérez Garijo destaca les tasques de memòria històrica

Abans del descans de migdia ha arribat el torn de Rosa Pérez Garijo com a consellera de Participació, Transparència, Cooperació i Qualitat Democràtica. Manuel Alcaraz, exconseller de Transparència, s’ha acomiadat de l'equip amb què ha treballat des que es va crear aquesta conselleria ara fa quatre anys per a cedir el testimoni a la seua companya, que ha assegurat que escoltarà la societat civil “per a fer possibles les millors polítiques”. Pérez Garijo ha destacat la tasca del govern anterior en les polítiques de transparència i l’aprovació de la llei de memòria democràtica. “Continuarem treballant per la memòria, la justícia i la reparació”, ha destacat sobre les tasques de memòria democràtica, una àrea que ha liderat els últims anys en la Diputació de València.

Barceló destaca una atenció sanitària de qualitat en les zones despoblades

Després de la pausa de migdia, ha arribat el torn d’Ana Barceló, que ha rebut la carpeta de bon govern de l’àrea de Sanitat Universal i Salut Pública. La consellera ha destacat la defensa de la sanitat pública universal i la millora de l’atenció als centres de salut com a instrument de cohesió social. “No serveix de res tindre els millors índexs en els rànquings internacionals si no ho materialitzem en les zones despoblades, en els llocs de difícil accés o en les famílies que  passen per situacions greus”, ha manifestat.

España reivindicarà les infraestructures "governe qui governe"

El fins ara cap de gabinet de Ximo Puig, Arcadi España, ha assumit la cartera de Política Territorial, Obres Públiques i Mobilitat. En la presa del possessió, el nou conseller ha promés reivindicar els drets i les infraestructures necessàries per als valencians i les valencianes, com el corredor mediterrani, "governe qui governe" i ha vinculat algunes d'aquestes conquistes a la negociació "amb lleialtat" amb el govern espanyol i la Unió Europea. En aquest sentit ha destacat que "hem de ser més àgils per a captar fons comunitaris" perquè "vindran temps difícils".

Bravo anuncia "la legislatura dels canvis irreversibles" en Justícia

Gabriela Bravo repeteix en la cartera de Justícia i assumeix noves competències en Interior i Administració Pública. La consellera ha anunciat una legislatura de "canvis irreversibles" en contraposició a la dels "canvis urgents", on ha ubicat els últims quatre anys de govern valencià, legislatura en la qual ha reconegut que van quedar moltes coses pendents. Bravo ha anunciat que es duplicarà el personal especialitzat en les oficines de la xarxa d'assistència a les víctimes de la violència masclista i que es crearan més unitats comarcals per a valorar el risc i evitar que una dona que ha denunciat siga atacada per la parella. "Ara ens deixarem la pell contra la violència masclista", ha afirmat. Així mateix, ha anticipat una nova llei de la funció pública per a modernitzar i fer més eficaç la gestió. I, finalment, ha assegurat que reforçarà la plantilla del 112 i habilitarà una nova seu per al Centre de Coordinació d'Emergències. 

Climent, satisfet de la seu treball en l'anterior legislatura

El conseller d'Economia Sostenible, Sectors Productius, Comerç i Treball, Rafa Climent, ha revalidat la seua cartera durant quatre anys més. S’ha mostrat satisfet del treball realitzat durant l’anterior legislatura i d’haver generat nous projectes al departament on, segons ha apuntat, “la foscor feia molts anys que transitava”. Durant la seua intervenció, el conseller d’Economia ha assegurat que continuarà treballant en un model en què “ningú es quede arrere i utilitzant paràmetres de mesura inclusius”. 

Mollà: Agricultura requereix mesures "valentes" i "urgents"

La nova consellera d'Agricultura, Desenvolupament Rural, Emergència Climàtica i Transició Ecològica, Mireià Mollà, ha pres possessió de la cartera de mans de Mónica Oltra i de l'anterior consellera, Elena Cebrián. La il·licitana ha volgut enaltir la figura del municipi d'Elx, on ha optat a l'alcaldia a les eleccions del 26M, i de l'enclavament on està ubicada; i l'ha ficat com a exemple per fer front a la lluita contra tot el que esdevé a la legislatura. Mollà ha assegurat que afronta un repte fonamental per al futur, que ja és una emergència i que requereix "mesures importants, valentes i urgents".

Marzà confia a "consolidar un model de cohesió social"

Vicent Marzà ha assegurat en la presa de possessió del càrrec com a conseller d'Educació, Cultura i Esport que el seu departament parteix "de fonaments sòlids" i que està integrat per persones "que són un vertader motor per a fer d'aquesta terra un model de cohesió social". Marzà ha destacat que es necessitaven "quatre anys més per a consolidar el canvi de model educatiu i cultural" que es va iniciar en 2015. "La primera legislatura del Botànic ha servit per a recuperar un país desfet per la corrupció i el despotisme; la segona ha de servir per a convertir les nostres comarques en llocs més pròspers, més cultes, més solidaris i més lliures", ha afirmat.

També et pot interessar

stats