Normalitat en les primeres hores de la jornada electoral

Els centres de votació de la Comunitat Valenciana estan oberts des de les nou del matí i les incidències registrades són menors.

Normalitat en les primeres hores de la jornada electoral
Normalitat en les primeres hores de la jornada electoral

A les nou del matí han obert les portes els 2.223 col·legis electorals de la Comunitat Valenciana, on es podrà votar fins a les huit de la vesprada. Un total 3,6 milions de persones estan cridades a les urnes per a triar els representants polítics de les corporacions municipals, i 3,7 milions de votants elegiran els representants del Parlament Europeu. 

El delegat del govern espanyol, Juan Carlos Fulgencio, ha informat que les primeres hores de la jornada electoral han transcorregut amb normalitat. Només s'han produït lleugers retards en l'obertura del quatre col·legis de la ciutat de València. A Castelló i Alacant no hi ha hagut incidències. 

Una incidència menor s'ha registrat en el col·legi electoral Museu Municipal del Carme de Requena, on els membres de la mesa han trobat la porta d'entrada bloquejada. La clau estava posada en el pany, en la part interior; una circumstància que s’ha solucionat a primera hora del matí i el centre ha obert a l'hora prevista. 

Als centres de votació hi ha més de 89 milions de paperetes i 7 milions de sobres, distribuïts en 6.044 meses electorals, que s’hauran de depositar en alguna de les 15.295 urnes que estan repartides pels col·legis. 

No obstant això, la jornada electoral ha arrancat a les huit del matí, quan els ciutadans designats membres de mesa i els suplents han acudit als seus col·legis electoral per a iniciar el procés. Una vegada completada cada mesa electoral en els respectius col·legis, els suplents que no siguen necessaris es retiren.

L’electorat valencià està convocat a una doble votació en què ha d’escollir 5.716 regidors dels 542 municipis. A més, tria els 54 representants d'Espanya en el Parlament Europeu. À Punt Mèdia ha preparat un ampli desplegament per a un seguiment especial a través de la ràdio, la televisió, el web i les xarxes socials de tot el que ocórrega durant la jornada.

A la resta de l'Estat se celebren també eleccions municipals i europees; i en 12 comunitats la cita és triple, ja que sumen els comicis autonòmics.

Dispositiu electoral

Amb l'objectiu que tot transcórrega amb normalitat, s'ha posat en marxa un ampli dispositiu electoral que costa vora cinc milions d'euros al govern central i que està integrat per 2.700 funcionaris de l'administració. Hi ha 2.223 col·legis electorals repartits per tot el territori valencià amb 15.295 urnes i 99.000 persones han demanat votar per correu, la meitat que en els comicis de fa un mes, però més que en les eleccions municipals de 2015

Per la coincidència de processos electorals i per a evitar confusions, els sobres i les paperetes de votació són de colors diferents. Així, els de les europees són de color blau clar i els de les municipals, blancs. 

La seguretat també està garantida durant la jornada d'aquest diumenge. Vora 11.000 agents dels cossos de seguretat com la Guàrdia Civil, la Policia Nacional, la policia local i la unitat adscrita vetlen perquè la votació es desenvolupe amb normalitat.

També et pot interessar

stats