El nivell de valencià exigit als treballadors públics serà proporcional al càrrec i les funcions

Aquest divendres el ple del consell aprovarà el projecte de llei de funció pública després de setmanes de negociacions.

Treballadors públics de la sanitat en una imatge d'arxiu
Treballadors públics de la sanitat en una imatge d'arxiu / À Punt NTC

Aquest divendres el ple del Consell donarà llum verda al projecte de llei de funció pública, la norma que entre altres coses regula el nivell de valencià exigible a un treballador públic. Després de dos setmanes de negociacions, el PSOE i Compromís han acostat les posicions de les conselleries de Justícia i Educació, implicades en el disseny de la norma.

En concret, en la disposició final tercera, han afegit aquest text: “En el termini d’un any des de l’entrada en vigor de la present llei, el Consell aprovarà, a proposta de la conselleria competent en matèria de funció pública [Justícia], la disposició reglamentària que regule l’acreditació del nivell dels coneixements de valencià en l`àmbit de l’ocupació pública de la Comunitat Valenciana, previ informe favorable relatiu a aquesta matèria de la conselleria competent en matèria de política lingüística [Educació]”.

Així, l’informe favorable provindria de la Direcció General de Política Lingüística que encapçala Rubén Trenzano. Segons ha transcendit, el requisit lingüístic s’aplicarà respectant els principis de proporcionalitat i adequació a la funció corresponent; és a dir, depenent del càrrec que ocupe el funcionari se li exigirà un nivell o un altre de valencià.

En una entrevista en el 20H NTC, el secretari general de la Federació de Serveis Públics d’UGT, Luis Lozano, ha valorat positivament la llei i ha incidit que és un dret per a la ciutadania poder adreçar-se a l’administració “en qualsevol de les dues llengües oficials que hi ha al País Valencià i ser atesos en la mateixa llengua”.

Però, ha assegurat que sobre el nivell exigit als treballadors, des del sindicat són menys exigents. “Dos anys després que una persona ocupe la plaça l’administració hauria de formar el treballador en valencià i ell mateix hauria d’aprendre’l”, ha afegit.

També et pot interessar

stats