Nit de calma a Catalunya una setmana després de la sentència del 'procés'

En aquests set dies les forces de seguretat han detingut vora 200 persones, 28 han ingressat en presó.

Centenars de persones participen en una protesta davant de la seu a Barcelona de la delegació del govern espanyol
Centenars de persones participen en una protesta davant de la seu a Barcelona de la delegació del govern espanyol / Carla Aliño (Efe)

Catalunya ha despertat aquest dilluns amb calma i normalitat, sense talls de carreteres ni incidents. Hui fa una setmana que es va fer pública la sentència del 'procés' i que van començar els disturbis als carrers de Barcelona i d'altres ciutats catalanes. En aquests set dies les forces de seguretat han detingut vora 200 persones, 28 han ingressat en presó. La resta estan en llibertat, però amb mesures cautelars. Al llarg d'aquesta setmana els disturbis també han deixat 600 persones ferides. Els danys materials superen els 2 milions i mig d'euros. 

Aquesta nit només hi ha hagut crits i consignes, però cap incident rellevant; sobretot, hi ha hagut calma als carrers més cèntrics de Barcelona. Cap a la mitjanit s'ha dissolt la concentració davant la Prefectura de Policia a la Via Laietana després d'hores de càntics revindicatius.

També les persones aplegades davant la delegació del govern central s'han retirat cap a la mitjanit. Abans, unes 2.700 persones hi havien tirat bosses de fem. Els manifestants deien que volien simbolitzar així l'abocador en què s'ha convertit l'Estat. Amb les llanternes dels mòbils enceses, van cantar Els Segadors.

Sis detinguts a Catalunya durant les protestes de diumenge

La jornada del diumenge a Catalunya ha acabat amb sis detinguts en el marc de les protestes contra la sentència del ‘procés’, segons han informat fonts dels Mossos d'Esquadra. A Barcelona, els Mossos han detingut una persona i la Policia Nacional altres dues; a Lleida, els Mossos han detingut dues persones, i a Girona una, mentre que un agent de la policia catalana ha resultat ferit.

És la mateixa xifra que es va registrar en les protestes de dissabte, i que indica la tendència a la baixa de detinguts, quan el divendres n'hi va haver fins a 33 en la nit amb més altercats registrada des de l'anunci de la sentència del ‘procés’.

En suport als detinguts, els Comitès de Defensa de la República (CDR)  han convocat una concentració de protesta este matí a les 10:00 hores davant de la Ciutat de la Justícia de Barcelona i a Girona han convocat una acció sorpresa. 

Diversos sindicats policials reclamen més contundència al carrer

En una reunió, diumenge, quatre sindicats policials –SUP, CEP, UFP i SPP– van qüestionar davant del director general de la Policia Nacional, Francisco Pardo, la “tebior política” en la resposta als disturbis a Catalunya, la qual, consideren, ha impedit una actuació ferma dels agents per a frenar des de l'inici els violents.

En la trobada no ha participat Jupol, el sindicat majoritari, que culpa també el número dos de la Policia Nacional, José Ángel González, pels violents atacs a les forces de seguretat. Un agent de Vigo es troba hospitalizat en estat greu per l'impacte d'una rajola que li va perforar el casc.  Segons fonts sindicals, Pardo va justificar les decisions en els criteris tècnics dels responsables de l'operatiu i va negar ingerències polítiques.

També et pot interessar

stats