Les negociacions per a la investidura, a l’espera del pronunciament de l’Advocacia

La Mesa del Congrés ha habilitat els dies 28, 29 i 30 de desembre, davant de la possibilitat que hi haja debat.

Imatge d'arxiu d'una reunió entre les comissions negociadores d'Esquerra Republicana i el PSOE
Imatge d'arxiu d'una reunió entre les comissions negociadores d'Esquerra Republicana i el PSOE / À Punt NTC.

Les negociacions entre el PSOE i Esquerra Republicana de Catalunya per a la investidura del socialista Pedro Sánchez estan formalment bloquejades des de dijous a l’espera que l’Advocacia de l’Estat presente les al·legacions sobre el pronunciament del Tribunal Superior de Justícia de la Unió Europea. 

El tribunal europeu va dictaminar que a l’exvicepresident de la Generalitat de Catalunya i líder d’Esquerra Republicana de Catalunya, Oriol Junqueras, l'haurien de reconéixer com a eurodiputat des de la proclamació oficial dels resultats de les eleccions al Parlament Europeu, el maig passat, i gaudir d'immunitat “des d'aleshores”.  

Mentre que el PSOE i el govern de Sánchez guarden silenci, la portaveu d'ERC, Marta Vilalta, ha confirmat aquest dilluns que la negociació amb el PSOE l'han represa amb contactes "discrets" mitjançant missatges de mòbil.

Vilalta ha confirmat que només queden "caps solts" per a acordar la investidura de Pedro Sánchez, encara que ha puntualitzat, no obstant això, que Esquerra continua a l'espera de les al·legacions de l'Advocacia de l'Estat.

Els republicans han advertit que no acceptaran que la doctrina Junqueras sorgida de la sentència europea servisca "per a tots" llevat de per al mateix líder republicà, en al·lusió a aquest efecte que aquesta resolució puga tindre en el cas de l'expresident Carles Puigdemont, fugit de la justícia espanyola.

La mesa del Congrés ha acordat habilitar els dies 28, 29 i 30 de desembre, jornades que eren inhàbils a efectes parlamentaris, davant de la possibilitat que en aquestes dates poguera ser el debat d'investidura, encara que també està oberta la possibilitat de convocar-lo per als primers dies de gener.

.

També et pot interessar

stats