Negociacions estancades a l'Ajuntament de València

Aquest dilluns es reuneixen per desena vegada les comissions negociadores del PSPV i Compromís.

Imatge de la reunió d'aquest dilluns
Imatge de la reunió d'aquest dilluns / À Punt NTC.

La d'aquest dilluns serà la desena trobada de les comissions negociadores del PSPV i Compromís amb la intenció de renovar el Pacte de la Nau, l'acord de govern a l'Ajuntament de València. La de dijous passat, igual que les anteriors, va acabar sense resultats. 

El principal entrebanc en la negociació és la creació d'una vicealcaldia, que ocuparia Sandra Gómez. Per als socialistes, seria la rèplica a l'acord del Botànic. Per a Compromís, una figura "totalment innecessària". Els de Ribó manifesten el "temor" que, darrere d'aquesta proposta "hi haja una voluntat de crear una mena de dos governs en paral·lel dins de l'Ajuntament", segons va manifestar el portaveu en la negociació, Amadeu Mezquida, a l'eixida de la reunió de dijous.

Mentrestant el rellotge continua corrent i el temps s'esgota: cal arribar a un acord abans del ple d'organització de l'Ajuntament, que el reglament municipal obliga a celebrar a mitjan juliol.

Les propostes

A la reunió d'aquest dilluns Compromís arriba amb tres "models de govern de coalició", segons els han definit, "basats a posar el focus de la política en els veïns i veïnes de València, en la generació de benestar per a la ciutadania, i l'aposta per la València de les oportunitats", segons indica la coalició. En el document plantegen dos nivells: una coordinadora d'organització política, d'ordenació, programació i control de les polítiques públiques; i una altra d'administrativa, amb les funcions executives de govern i administració. Totes dues haurien de seguir "les directrius polítiques" de la regidoria responsable. La junta de govern estaria formada per 10 persones: 6 de Compromís i 4 del PSPV.

El PSPV considera que aquestes són les propostes per a "una estructura per a governar en solitari" i critica haver tingut coneixement de la proposta de Compromís "pels mitjans de comunicació". En un comunicat emés aquest diumenge, han lamentat que la coalició valenciana "convertisca la formació de govern en un espectacle públic" i defensa que "les propostes han de presentar-se en la taula de negociació".

Continuen apostant per un model "a imatge del Botànic", format per una alcaldia (Joan Ribó), una vicealcaldia (Sandra Gómez) i una junta de govern de 12 membres (repartides al 50%) i 11 àrees de govern.

També et pot interessar

stats