Negociacions a contrarellotge en el Consell per a pactar els pressupostos de 2020

Les principals diferències entre els socis del Botànic sorgeixen per falta de consens sobre les àrees on s’han d’aplicar les retallades.

Foto de portada: Puig i Oltra, en una imatge d'arxiu en les Corts

El Consell negocia a contrarellotge aquest dimecres el projecte de pressupostos per al 2020. La data límit per a presentar-lo a les Corts és dijous, però a hores d'ara encara hi ha algunes diferències entre els socis del Botànic II arran de les retallades que s'hi han d'aplicar. 

El conseller d'Hisenda, Vicent Soler, va xifrar aquests ajustos en 364 milions d'euros. PSPV, Compromís i Unides Podem, els tres partits que conformen el Consell, no han tancat encara un acord sobre les àrees on s'aplicarien les retallades. Estan encaixant xifres perquè l'objectiu és que les polítiques socials no es vegen molt minvades. 

La vicepresidenta del Consell, Mónica Oltra, ha reconegut que s'estan produint negociacions d'última hora i demana que els comptes públics de 2020 no retallen en els pilars de l'estat del benestar: sanitat, educació i serveis socials. Tot i això, ha insistit que no són els pressupostos que vol el Consell i atribueix els ajustos a la inestabilitat política espanyola derivada de la falta de govern central i a la situació d'infrafinançament que pateix la Comunitat Valenciana.

El president de la Generalitat, Ximo Puig, ha insistit que el pressupost serà positiu per als interessos del poble valencià, i que, malgrat el greu problema de finançament, compleix tres objectius: proporcionar estabilitat en temps d'incertesa, consolidar l'estat social valencià i refermar l'autogovern.

Des d’Unides Podem s’han mostrat satisfets de les negociacions pressupostàries respecte de les conselleries que encapçalen, Innovació i Habitatge. El vicepresident segon del Consell, Rubén Martínez Dalmau, ha assegurat que qualsevol altra solució, com una pròrroga dels comptes, hauria mostrat una debilitat parlamentària “que no existix ara mateix”. 

En el projecte de pressupostos que el Consell haurà de portar el dijous a les Corts, la Generalitat haurà d'assumir 4,8 milions d'euros per interessos de demora per pagaments ajornats de l'etapa del PP.

També et pot interessar

stats