Les negociacions per a canviar el model de finançament començaran dimecres que ve

Hisenda cita els representats de la Generalitat a Madrid i dona compliment a l’anunci de la ministra al juliol.

En la part dreta de la imatge, el conseller d'Hisenda i Model Econòmic, Vicent Soler, saluda efusivament a la ministra d'Hisenda, María Jesús Montero
En la part dreta de la imatge, el conseller d'Hisenda i Model Econòmic, Vicent Soler, saluda efusivament a la ministra d'Hisenda, María Jesús Montero / Generalitat Valencinaa

Dimecres, 26 de setembre. Aquesta és la data que el Consell fa cinc anys que espera: el moment que finalment ha fixat l’executiu espanyol per a iniciar les negociacions polítiques que canviaran el model de finançament de les comunitats autònomes.

La secretaria d’Estat de Finançament Autonòmic i Local ha convocat els representats de la Generalitat a la seu del Ministeri d’Hisenda a les 11:30 h. Segons explica el comunicat, la convocatòria té per objecte “iniciar els treballs i negociacions polítiques necessàries per a avançar en la reforma del sistema de finançament autonòmic”.

En l’orde del dia figuren primer, la fixació dels objectius i la pauta de treball del grup de negociació, i com a segon punt, l’anàlisi de les metodologies per a analitzar la falta de recursos de les comunitats autònomes i com reequilibrar-ne la distribució.

La convocatòria confirma l’anunci de la ministra d’Hisenda, María Jesús Montero, en la reunió del Consell de Política Fiscal i Financera del passat 19 de juliol.  

El conseller d’Hisenda, Vicent Soler, s’ha felicitat perquè “la ministra ha complit” i el govern espanyol ha atés “per fi” la petició del Consell. El passat 13 de setembre, les Corts aprovaren una proposta dels grups del Botànic per a urgir l’inici d’aquestes reunions amb l’executiu central abans de 2019.

Un model que fa cinc anys que està caducat

En un comunicat, Soler ha criticat que la reunió arriba amb un lustre de retard, perquè el govern de Mariano Rajoy va donar continuïtat a un model de cinc anys de vigència que va caducar l'1 de gener de 2014, incomplint a més la promesa de reformar-lo al 2017. En conseqüència, segons apunta el conseller d’Hisenda, “els valencians hem perdut milers de milions per no disposar d’un finançament com la mitjana del conjunt de les autonomies per a atendre els serveis essencials per als ciutadans”. 

La Conselleria d’Hisenda ha designat com a negociadors en nom de la Comunitat Valenciana els alts comissionats per al finançament autonòmic, José Antonio Pérez i Rafael Beneyto. Tots dos figuren en el comité d’experts de les Corts sobre el model de finançament i han participat en el Comité Tècnic Permanent d’Avaluació del Sistema de Finançament del govern espanyol, les conclusions del qual serviran de base per a l’inici de les negociacions polítiques. 

També et pot interessar

stats