Els municipis afectats per l'incendi de Llutxent tenen 45 dies per a presentar l'avaluació dels danys

El Consell aprovarà aquest divendres el reglament dels bombers forestals.

Ll'incendi forestal de Llutxent, que va arrasar 3.003 hectàrees el passat mes d'agost
Ll'incendi forestal de Llutxent, que va arrasar 3.003 hectàrees el passat mes d'agost

Els set municipis afectats per l'incendi forestal de Llutxent, que va arrasar 3.003 hectàrees el passat mes d'agost, tenen 45 dies per a presentar la seua avaluació dels danys, segons l'acord aprovat aquest dimarts pel Consell en un ple extraordinari.

Aquest procediment, aprovat amb caràcter d'urgència, permetrà a les localitats afectades fer una avaluació de danys en béns i infraestructures públiques, en instal·lacions i infraestructures agràries o d'altres sectors econòmics diferents del forestal, així com en béns mobles i immobles de particulars (persones físiques o jurídiques) que no estiguen coberts pel sistema d'assegurances.

Sobre aquest tema, la vicepresidenta i portaveu del Consell, Mónica Oltra, ha explicat que els municipis de Llutxent, Pinet, Gandia, Ador, Barx, Quatretonda i Ròtova disposaran així de 45 dies a partir de l'endemà de la publicació d'aquest acord en el Diari Oficial de la Generalitat Valenciana per a presentar la seua estimació de danys.

Aquests ajuntaments podran comptar amb el suport dels serveis tècnics de la Generalitat i, si escau, de la Diputació Provincial de València per a realitzar aquesta avaluació dels danys generats per l'incendi, que va provocar el desallotjament de 3.000 veïns.

En aquest sentit, Oltra ha apuntat que encara és prompte per a poder avançar una quantitat perquè primer s'han d'aprovar les estimacions de danys presentades pels municipis que, si són emergències, les han d'analitzar l'Agència de Seguretat i Resposta a les Emergències, mentre que els danys agroforestals els avaluarà la Conselleria d'Agricultura.

Per això, aquest decret no té una quantia econòmica assignada però ha garantit que les ajudes arribaran "en la quantitat que siga necessària". Oltra ha explicat que al principi el Consell pensa recórrer al Fons de Contingència aprovat en els pressupostos per a cobrir aquests danys però que "no hi ha incompatibilitat" amb les ajudes que concedisquen altres institucions com el govern central.

Acords de bombers

D'altra banda, Oltra ha confirmat que en el ple del Consell d'aquest divendres s'aprovarà el reglament dels bombers forestals, el qual ha recalcat que ha sigut "consensuat" amb els treballadors. La vicepresidenta ha expressat que espera, juntament amb el Ministeri d'Hisenda, aconseguir la seua "dignificació salarial" perquè els sous actuals "no es corresponen amb la responsabilitat i risc" que assumeixen.

Oltra ha explicat que el full de ruta és que els bombers encara depenents de l'empresa pública estatal Tragsa passen a formar part de la Generalitat, a través de l'Agència de Seguretat i Resposta a les Emergències, la qual cosa seria "el més aconsellable".

No obstant això, si hi ha algun impediment jurídic, aquesta subrogació es farà a través d'una empresa instrumental "cent per cent pública que tinga l'única missió de la gestió del personal". D'aquesta manera, ha recalcat que es tracta del primer pas per a explicar en el futur amb un cos únic de bombers a la Comunitat Valenciana.

També et pot interessar

stats