Mor l’exministre de Cultura i Esports José Guirao

Va integrar durant dos anys l’executiu de Sánchez, període durant el qual va impulsar la llei de mecenatge

Qui va ser ministre de Cultura de 2018 a 2020, José Guirao
Qui va ser ministre de Cultura del 2018 al 2020, José Guirao / Juan Carlos Hidalgo (Efe)

L’exministre de Cultura José Guirao, que va integrar el primer executiu de Sánchez, ha faltat als 63 anys a causa d'un càncer. Amb una trajectòria professional vinculada a l’àmbit de la cultura, que va iniciar com a responsable d’aquesta àrea a la Diputació d’Almeria, la seua terra natal, i que va continuar amb càrrecs com el de la direcció del Museu Reina Sofia o el mateix Ministeri de Cultura i Esports, on va accedir el 2018 en substitució del valencià Màxim Huerta.

Durant el seu pas pel ministeri va impulsar la llei de mecenatge, encara que no la va poder culminar perquè el gener del 2020 Pedro Sánchez el va reemplaçar per José Manuel Rodríguez Uribes.

Després d’abandonar la cartera de Cultura, es va incorporar a la Fundació Montemadrid, on ja havia desenvolupat part de la seua trajectòria abans d’accedir al ministeri. En els últims temps, ja afectat pel càncer, havia assumit el projecte de coordinar els actes del 50 aniversari de la mort de Picasso, que se celebraran al llarg del 2023. 

José Guirao ha mort aquest dilluns de matinada a Madrid arran del càncer que patia des de feia quasi any i mig. En trascendir la seua mort, personalitats del món de la política i la cultura han lamentat la seua pèrdua, entre elles, i pel que fa a les del nostre territori, la consellera de Cultura, Raquel Tamarit.

Una nova Llei de l'esport encara sense aprovar

José Guirao va donar un impuls quasi definitiu durant el seu mandat a l'avantprojecte de la nova Llei de l'esport, una norma que encara dia continua en tràmit parlamentari. El seu pas pel ministeri es recordarà, a més, perquè va posar per primera vegada en la història una dona, María José Rienda, al capdavant del Consell Superior d'Esports (CSD).

Durant els seus 19 mesos al capdavant de la cartera, entre els anys 2018 i 2020, es va reunir per primera vegada la Conferència Sectorial de l'Esport, que s'ha convertit en un element clau per a la distribució territorial de fons per al foment de l'activitat física.

Guirao va portar al Consell de Ministres de l'1 de febrer del 2019 l'avantprojecte de Llei d'esport, que havia de reemplaçar la del 1990, per a "modernitzar" un text que "s'havia quedat desfasat" i que establia per primera vegada "l'esport com un dret", va assegurar.

La promoció de la igualtat efectiva en l'esport, amb l'accent en el femení i l'inclusiu; la redacció d'un catàleg de deures i drets dels esportistes, i el reforç de la bona direcció i transparència de les entitats esportives, amb limitació de mandats per als òrgans de govern de les federacions, van ser les principals novetats d'aquell avantprojecte.

Quan el 13 de gener del 2020 el ministre Guirao va traspassar la cartera al seu successor, José Manuel Rodríguez Uribes, ho va fer amb l'encàrrec de "millorar" l'esborrany de l'avantprojecte.

Actualment, i amb un altre ministre, Miquel Iceta, al capdavant de la cartera, el ja projecte de llei que el Consell de Ministres va aprovar el 17 de desembre del 2021 ha vist successivament prorrogats els terminis de recepció d'esmenes, que es compten per diversos centenars, i continua pendent d'aprovació.

També et pot interessar

stats