Faura acomiada l'exdiputat de les Corts i periodista Fernando Delgado

El municipi del Camp de Morvedre on va viure les últimes dècades de la seua vida rebrà el cos a les 14:00 h i la cerimònia de comiat serà a les 17:30 h

Fernando Delgado, en el programa 'Plaerdemavida'
Fernando Delgado, en el programa 'Plaerdemavida' / À Punt NTC
À Punt NTC
À Punt NTC @apuntnoticies
18 de febrer 2024 - 18:59 Actualitzat: 19 de febrer 2024 - 09:39

L'exdiputat socialista de les Corts, periodista i escriptor Fernando Delgado, que va morir aquest diumenge als 77 anys després d'una llarga malaltia, serà soterrat aquest dilluns de vesprada al cementeri de Faura (Camp de Morvedre) i s'instal·larà la capella ardent a l'ajuntament a partir de les 14:00 h.

Delgado va nàixer a Santa Cruz de Tenerife i desenvolupà quasi tota la carrera professional a Madrid, però des de feia vint anys residia a Faura i estava molt arrelat a la política i la societat valencianes.

De fet, l'ajuntament d'aquest municipi del Camp de Morvedre el recordava aquest diumenge com a "un faurer més" des què "allà pel 2002 va decidir instal·lar-se al poble". El consistori el recordava com a "un ambaixador involuntari del nostre poble" i apuntava a les nombroses novel·les que l'escriptor va concebre a Faura. El 2012 aquest ajuntament li va concedir la distinció de ciutadà d'honor.

Pel que fa a la seua trajectòria política, Fernando Delgado va ser diputat del PSPV a les Corts entre el 2015 i el 2019 i membre de la comissió de cultura de la institució. El juny del 2023 va renunciar al càrrec de president del patronat del Museu de Belles Arts de València, que ocupava des del 2021.

Delgado va treballar com a periodista en premsa, ràdio i televisió, en diferents mitjans com ara La Ser, Ràdio 3 o RNE. Com a reconeixements, va rebre un Premi Ondas Nacional de Televisió i una Antena d'Or per la seua labor al capdavant de Telenoticias.

A més, va compatibilitzar la faceta periodística amb la seua professió d'escriptor. El 1995, va guanyar el Premi Planeta per La mirada del otro; el 2015, el Premi Azorín per Sus ojos en mí, entre altres. Els llibres de la seua obra poètica van rebre els premis Julio Tovar i Antonio de Viana, i ha publicat llibres d'articles i assajos. L'acte de comiat de l'escriptor i periodista serà a les 17:30 h.

El món de la cultura i la política mostra les condolences

Diferents persones del món de la cultura i la política s’han pronunciat ràpidament a la xarxa social X en assabentar-se de la mort del periodista i escriptor Fernando Delgado.

El president de la Generalitat, Carlos Mazón, ha publicat un missatge per a mostrar "el seu pesar pel decés" i ha fet referència al “llegat en la literatura i el periodisme” que deixa Delgado “per a les pròximes generacions”. Al mateix temps, ha mostrat les condolences a la família i als més estimats de Delgado.

El socialista Ximo Puig ha compartit una foto casual seua amb Delgado. La imatge l'acompanya d'un breu escrit en què mostra el condol i lamenta la pèrdua per “l’empremta inesborrable”, ha dit, que li deixa. Alhora, ha recordat tot allò que “ens ha ensenyat” i conclou amb el record de Paco Brines, que va faltar el 2021. 

Joan Baldoví, síndic de Compromís a les Corts, ha expressat també el condol a la família i als amics de Delgado i l'ha definit com "un canari que va estimar la nostra terra".

La presidenta de les Corts, Llanos Massó, ha mostrat el pesar per la mort de l’exdiputat i ha reconegut que “a pesar de les discrepàncies” ha deixat un llegat important en la societat i la política valenciana. 

El periodista i presentador Jordi Évole ha volgut recordar la icònica escena del programa de ràdio A vivir que son dos días de final dels noranta, en què Fernando Delgado parlava amb Manolito Gafotas —interpretat per l’autora del personatge, Elvira Lindo—. Així mateix, ha reflexionat sobre la nostàlgia que li evoca recordar aquella època passada, ja que “tornaria per un segon a aquells dissabtes i diumenges al matí”. 

També et pot interessar

stats