Mor l’exconseller de Sanitat i expresident de la Diputació de Castelló Joaquín Farnós

El polític d’Orpesa va ocupar nombrosos càrrecs en totes les administracions, des de la local fins a l'estatal

El polític Joaquín Farnós, en una imatge d'arxiu
El polític Joaquín Farnós, en una imatge d'arxiu / Arxiu Canal 9

L’exconseller de Sanitat en el govern de Zaplana i expresident de la Diputació de Castelló Joaquín Farnós ha mort aquest diumenge als 86 anys. L’expolític, que ha faltat a Benicàssim (Plana Alta), va tindre una extensa trajectòria, que va començar al finals dels setanta quan va ser senador constituent sota les sigles de la UCD. Era el començament d’una carrera política que posteriorment el va portar a ocupar diversos càrrecs en pràcticament totes les administracions. 

L’expolític l’acomiadaran aquest dilluns al tanatori de la Magdalena de Castelló de la Plana i posteriorment, el sepeli tindrà lloc a la cocatedral de Santa María de la capital. La Diputació de Castelló ha decretat dos dies de dol oficial per la mort del primer president d'aquesta institució durant l'etapa democràtica.

Farnós, natural d’Orpesa (Plana Alta), era llicenciat en Medicina. Després de la seua etapa com a senador, va ser regidor de l’Ajuntament de Castelló de la Plana i president de la Diputació de Castelló des de 1979 fins al 1983. A més de la UCD, Aliança Popular, Unió Valenciana i el Partit Popular van ser algunes de les sigles en què se va integrar. 

Després d’una etapa com a diputat a les Corts als huitanta, l’aleshores president de la Generalitat, Eduardo Zaplana, el va nomenar conseller de Sanitat el 1995. 

Representants de tots els partits han destacat la figura de Joaquín Farnós, a qui alguns han considerat “home clau” en la consolidació de la democràcia. 

Condol des de les files populars

Des del PP de la Comunitat Valenciana lamentaven la seua pèrdua i assenyalaven que Farnós va ser un "gran polític de Castelló". Des d’aquesta formació, la seua expresidenta, Isabel Bonig, també apuntava que Joaquín Farnós va ser "un gran metge i un gran polític que va acomiadar fa pocs mesos la seua esposa". El president de la Diputació d'Alacant, Carlos Mazón, se sumava també a les condolences i apuntava que va ser un "home clau en la consolidació democràtica de Castelló, en el PP i en la Generalitat".

L'actual president de la Diputació de Castelló, José Martí, ha definit Joaquín Farnós com "un home amb una clara vocació de servei públic que també va demostrar com a conseller de la Generalitat".

Per la seua banda, el president de la Generalitat, Ximo Puig, també ha mostrat "tota la solidaritat" amb la família de Farnós. "Vull compartir el reconeixement pel seu treball i el sentiment per la seua pèrdua", expressava en el seu compte de Twitter.

També et pot interessar

stats