Montero promet que el govern espanyol pagarà enguany el deute a les autonomies, però no diu com

El Consell acceptarà l'aprovació d'una “llei exprés” per a l'arribada de recursos a les comunitats mentre siga legal.

La ministra d'Hisenda, Maria Jesús Montero, i el vicepresident canari i conseller d'Hisenda, Román Rodríguez
La ministra d'Hisenda, Maria Jesús Montero, i el vicepresident canari i conseller d'Hisenda, Román Rodríguez / Marcel Guinot (Efe)

La ministra d'Hisenda, María Jesús Montero, ha assegurat que pagarà a les autonomies abans que acabe l'any les actualitzacions dels lliuraments a compte pendents, però no ha aclarit com ho farà, perquè diu que l'executiu en funcions continua treballant en la fórmula.

"No ens va descobrir com, però diu que es resoldrà", ha afirmat el vicepresident canari i conseller d'Hisenda, Román Rodríguez, després de reunir-se amb Montero al costat del president del govern autonòmic, Ángel Víctor Torres, per a tractar diversos assumptes de l'autonomia així com aquest dels lliuraments a compte. 

Segons l'Advocacia de l'Estat, un govern en funcions i amb els pressupostos de l'Estat prorrogats de 2018 no pot aprovar aquestes transferències.

Sobre la possibilitat que es convoque un Consell de Política Fiscal i Financera per a afrontar aquest assumpte, els dirigents canaris han explicat que Montero no és partidària de reunir-lo a curt termini perquè en la situació de provisionalitat actual no podria prendre decisions. "Ella no li veu eficàcia", ha assegurat el vicepresident canari. 

El Consell, a favor d'alliberar recursos

El govern valencià s'ha mostrat a favor de l'alliberament de recursos perquè les comunitats autònomes puguen finançar la prestació dels serveis que tenen transferits, però ha rebutjat forçar l'executiu central a cometre una il·legalitat per a dur-ho a terme. 

Des de la Generalitat han manifestat que acceptaran la proposta de les Canàries perquè les Corts Generals puguen donar cobertura a l'executiu espanyol per a l'aprovació d'una “llei exprés” que permeta l'arribada dels recursos a les comunitats si és legal. Així mateix, han destacat que la reforma del sistema de finançament és una qüestió "irrenunciable i inajornable" per a la Comunitat Valenciana.

En aquest sentit, l'executiu valencià ha defés la necessitat de dur a terme un reequilibri vertical dels recursos fiscals, i fins que es dispose del nou model, ha advocat per articular un “mecanisme transitori” que permeta a les autonomies que estan infrafinançades disposar dels fons que necessiten.

També et pot interessar

stats