Montero insisteix que el govern no cedirà a "cap xantatge" per a aprovar els pressupostos

La ministra demana als diputats que "aparquen la calculadora electoral" perquè la ciutadania vol que la política aporte solucions.

Montero ha defensat en el ple del Congrés els pressupostos generals de l'Estat
Montero ha defensat en el ple del Congrés els pressupostos generals de l'Estat / J. P. Gandul (Efe)

La ministra d'Hisenda, María Jesús Montero, ha destacat que l'independentisme votarà en contra d'uns pressupostos bons per a Catalunya perquè “van tindre el somni que el govern acceptaria l'impossible per a tindre el seu suport”.  Montero, que defensa en el ple del Congrés els pressupostos generals de l'Estat davant una majoria en contra i amb sis esmenes a la totalitat, ha deixat clar que el govern de Pedro Sánchez "no cedirà a cap xantatge" per part de ningú, ni permetrà que en cap orde del dia estiga l'autodeterminació de Catalunya. “Ni podem ni volem”, ha assenyalat per a remarcar després que l'actual executiu sempre ha apostat pel diàleg dins de l'orde constitucional.

Així, ha lamentat que algunes formacions polítiques vulguen erigir-se en defensors de la Constitució i utilitzar-la com a arma per a provocar la divisió. “Alguns pensen que castigar Catalunya és el camí, però s'equivoquen”, ha assenyalat. Per això, ha fet una crida a la responsabilitat. 

Montero ha explicat que se'ls ha acusat de traïdors i de trencar Espanya "per no seguir la tàctica de l'estruç com el govern del PP de Mariano Rajoy", que va fer que el percentatge d'independentistes a Catalunya passara de l'11% al 47% en 2018. “Un govern responsable ha d'intentar revertir la situació i reconstruir els ponts abans que acaben de dinamitar-se, i això hem intentat fer, perquè la majoria d'espanyols volen una solució dialogada i pacífica”, ha dit.

La ministra ha acusat Ciutadans i el PP de “traspassar totes les línies roges” i de convertir-se en una “oposició nociva per al país”. Per això, ha demanat els diputats i diputades que "aparquen la calculadora electoral" perquè la ciutadania vol que la política aporte solucions i es preocupe de les pensions, de com arribar a final de mes i de tindre un habitatge a preus raonables. 

Uns pressupostos que aposten per la inversió social

Aquest pressupostos es preocupen, segons Montero, “de brindar més oportunitats”, ja que augmenta la dotació a la dependència, les beques i treballen per una societat més igualitària, per a lluitar contra la pobresa o la violència masclista. “Són uns pressupostos que representen una esmena a la totalitat de les polítiques errònies del PP”, ha dit. La ministra ha ressaltat que els comptes públics del gabinet de Sánchez aposten per la inversió social, ja que milloren els ingressos de 9,5 milions de pensionistes i dupliquen les ajudes per a famílies amb pocs recursos.

Renda indirecta de 4.174 euros per ciutadà

D'altra banda, Montero ha assegurat que el projecte pressupostari de 2019 aporta una renda indirecta en forma de prestacions o serveis públics equivalent a 4.174 euros per ciutadà. Els pressupostos avancen en la consolidació fiscal i ha assegurat que sense comptes el dèficit públic se n'aniria al 2,2 o el 2,4% del PIB, quan l'objectiu és de l’1,3%. 

La ministra també s'ha referit a la pujada del salari mínim, que beneficiarà 2,5 milions de treballadors. També ha defés que els comptes inclouen mesures per a “recuperar l'ascensor social de l'estat del benestar” i unes altres com un ingrés mínim vital que permetrà que 82.000 xiquets isquen de la pobresa extrema. Així mateix, ha apuntat que les empreses i emprenedors es beneficiaran de més de 13.000 milions d'euros a través de transferències, serveis o inversió en recerca i desenvolupament.  

També et pot interessar

stats