Montero creu que Esquerra i PDeCAT no decidiran el seu vot als pressupostos "fins a l'últim minut"

La ministra diu que “no hi ha raons” perquè els partits nacionalistes catalans no donen suport als comptes generals de l'Estat.

La ministra d'Hisenda, María Jesús Montero, en una imatge d'arxiu
La ministra d'Hisenda, María Jesús Montero, en una imatge d'arxiu / Efe

La ministra d'Hisenda, María Jesús Montero, ha considerat aquest dimarts que "fins a l'últim minut" no es coneixerà el sentit del vot d'Esquerra Republicana i PDeCAT als pressupostos generals de l'Estat (PGE) per a 2019. Segons Montero, l'important és que al final “recapaciten, reflexionen i donen suport als comptes”.

Esquerra Republicana registrarà aquest dimarts una esmena a la totalitat del pressupost, encara que planteja la possibilitat de retirar-la abans del debat del 12 i 13 de febrer si hi ha un acostament. Montero ha insistit que "no hi ha raons" perquè no donen suport a aquests comptes.

Els "límits de la negociació" els marca la Constitució, ha afegit la ministra, que ha puntualitzat que el debat anirà en la línia de millorar la qualitat de vida dels ciutadans i no entorn d'una "visió política o territorial d'Espanya".

Montero ha defensat que els pressupostos són "realistes" i "prudents", malgrat que tant el Banc d'Espanya com l'Autoritat Independent de Responsabilitat Fiscal (Airef) han qüestionat els ingressos previstos i han considerat que no pot utilitzar-se un canvi en l'IVA per a generar recursos addicionals a l'efecte del càlcul del dèficit. Davant això, la ministra ha subratllat que la Comissió Europea ha donat el vistiplau al pressupost, encara que el govern sap que haurà de "vigilar el compliment de l'objectiu de dèficit".  

Iceta considera "un absolut disbarat" precipitar unes noves eleccions generals

D'altra banda, el primer secretari del PSC, Miquel Iceta, ha criticat que el rebuig d'ER i el PDeCAT als pressupostos és una decisió que li sembla "un absolut disbarat". Segons ha indicat, pot "precipitar" unes noves eleccions generals i “ajudar a pujar a PP i Ciutadans, que advoquen per un 155 permanent". Iceta ha reclamat als partits independentistes que es pregunten si els interessa "afeblir" l'actual executiu i provocar que “arribe el de les tres dretes”.

Iceta ha admés que amb un esforç d'empatia pot entendre que l'independentisme considere "una injustícia i una barbaritat" la causa contra els líders sobiranistes, però ha advertit que la solució no passa per "empitjorar les condicions de tot el món sense guanyar res a canvi". I és que no aprovar els pressupostos, segons el secretari del PSC, només comportaria "elements negatius", per les conseqüències que tindria i perquè implicaria renunciar a un augment de la inversió a Catalunya.

També et pot interessar

stats