Mollà prepara una estratègia conjunta perquè es puga viure “amb dignitat” del camp

La consellera d’Agricultura apel·la a la Unió Europea per a recuperar els principis de protecció agrària.

Mireia Mollà, aquest matí durant la reunió en la seu del Ministeri d’Agricultura
Mireia Mollà, aquest matí durant la reunió en la seu del Ministeri d’Agricultura / @MireiaMolla.

La consellera d’Agricultura, Mireia Mollà, ha anunciat que el pròxim dilluns mantindrà una reunió amb el sector agrícola, ramader i amb les comunitats de regants per a treballar en estratègies conjuntes que asseguren “que es pot viure amb dignitat del camp”. Mollà, que ha participat a Madrid en la reunió d’urgència convocada pel Ministeri d’Agricultura, ha apel·lat a treballar a escala estatal i europea per a posar punt final a una “dinàmica destructora”.

Mollà ha plantejat diverses propostes al ministre d’Agricultura, Luis Planas: limitar els tractats de lliure comerç “que entren en conflicte amb els nostres productes”, garantia d’entrada en els ports europeus, acabar amb el veto rus i compensar els afectats pels aranzels imposats pel govern de Donald Trump. “Esperem una reacció del Ministeri, de les seues competències pròpies, però també de les que s’han de reivindicar en la Unió Europa”, ha subratllat, en referència a la necessitat de recuperar “els principis de protecció agrària dins d’una acció comunitària”.

Mollà ha expressat el seu suport a les demandes d’agricultors i ramaders, que el divendres han convocat a València i altres ciutats espanyoles una tractorada de protesta. “Si no es cobreixen els costos de producció, l’agricultura està en vies d’extinció i no podem consentir que els nostres agricultors no puguen viure dels cultius”, ha asseverat.

Que es paguen “preus dignes en el camp” és una de les principals mesures que ha defensat, però no l’única. Defensa abaixar el preu de les pòlisses d’Agroseguro, aplicar clàusules de salvaguarda per als cítrics o l’arròs i garantir aigua per als camps del sud. També, aplicar una rebaixa fiscal per als cultius afectats pels episodis climàtics de la DANA o el recent temporal Gloria, així com dels períodes de sequera prolongada.

Planas demana coordinació

El ministre Luis Planas ha demanat coordinació durant la reunió amb els consellers d’agricultura, al mateix temps que ha apostat per crear unions i així tindre un major pes a l’hora de negociar. “Les mobilitzacions ens han recordat l’important que és per a Espanya l’agricultura i la ramaderia”, ha apuntat després de la trobada amb els càrrecs autonòmics, a la qual únicament han faltat els de Catalunya i País Basc.

Planas ha matisat als diferents consellers, que han sol·licitat mesures immediates, que la crisi del sector agrari no és una situació que es puga resoldre en 24 hores i “amb una sola mesura”. El ministre ha tornat a destacar la importància de les cooperatives, organitzacions de productors i interprofessionals. “Les cooperatives han de fer un pas avant per a la seua integració i professionalització per a rendir un millor servei”, ha instat Planas, a més de recordar que Espanya no té cap cooperativa entre les cinquanta primeres d’Europa, malgrat ser una potència agroalimentària mundial.

Planas ha assenyalat que coincideixen també en la “importància” de la negociació de la futura política agrícola comuna (PAC), on Espanya treballarà per a mantindre els fons. “És necessari comptar amb una PAC potent per a poder fer front als nous objectius i que les nostres explotacions siguen rendibles”, ha recalcat.

També et pot interessar

stats