La moció de censura es debatrà el 31 de maig i l'1 de juny

La Mesa del Congrés ha admés a tràmit el text, que se sotmetrà a debat una setmana després del registre.

La Mesa del Congrés ha avaluat aquest dilluns el text de la moció
La Mesa del Congrés ha avaluat aquest dilluns el text de la moció / Europa Press

La moció de censura del PSOE que proposa Pedro Sánchez com a candidat a la Presidència del Govern ha donat aquest dilluns un primer pas cap al debat. Al matí s'ha reunit la Mesa del Congrés per a "qualificar" el text, o en altres paraules, verificar que està correcte i admetre'l a tràmit. 

La decisió que han pres és que el text siga sotmés a debat els pròxims dies 31 de maig i 1 de juny, només una setmana després d'haver-lo registrat. 

Ara com ara, la iniciativa té el suport de Podem, Esquerra Republicana de Catalunya (ERC) i Compromís, després que el diputat nacional, Joan Baldoví, ho confirmara diumenge. Baldoví considera l'actual com un "govern de corruptes" i afirmava que per higiene democràtica i per decència votarien a favor de la moció de censura. Menys clar ha sigut el president de Ciutadans, Albert Rivera, que s'ha mostrat disposat a dialogar amb el PSOE per a acordar la convocatòria d'eleccions perquè, segons ha dit, no està disposat a arribar a qualsevol preu al Govern.

Per tant, l'èxit de la iniciativa dependrà en bona part del que faça el PNB, que encara no s'hi ha manifestat de manera clara. El president del partit, Andoni Ortuzar considera que Sánchez s'ha "precipitat" i que caldria "haver cuit més" la proposta. 

El PSOE ha confirmat, amb el discurs del secretari d'organització, José Luis Ábalos, que no tenen intenció de negociar "res" de la moció, perquè és l'única alternativa a un govern "immoral, políticament i moralment acorralat" de Mariano Rajoy. Els presidents autonòmics socialistes podran exposar l'opinió en la reunió del Comité Federal del PSOE prevista per a aquesta vesprada. És previsible que donen suport a la moció per unanimitat, tot i que sí que hi ha reticències sobre el possible suport dels partits independentistes i el temps que hauria de transcórrer fins a la convocatòria d'eleccions.

Pastor ha apurat el termini

Després que la Mesa del Congrés qualifica el text de la moció, i aquest s'envia al president del Govern i als portaveus dels grups parlamentaris, s'obri un termini de dos dies perquè els altres grups parlamentaris puguen presentar mocions alternatives, encara que no sembla que això haja d'ocórrer.

L'elecció de la data és competència directa de la presidenta del Congrés, que ha de tancar-la en comunicació amb el candidat. Ana Pastor ha apurat el termini legal mínim per a la convocatòria de debat, ja que, segons el reglament del Congrés, la moció no pot ser votada fins després de cinc dies des de la presentació. L'any passat van transcórrer 24 dies entre el registre de la moció presentada per Podem i la celebració del ple per a debatre-la. 

També et pot interessar

stats