Mobilitzacions a Catalunya pel segon aniversari de l'1-O

Els manifestants recorden la consulta sobiranista i els incidents amb les forces de seguretat.

Imatge de la concentració independentista a les portes de la caserna de la Guàrdia Civil de Girona
Imatge de la concentració independentista a les portes de la caserna de la Guàrdia Civil de Girona / David Borrat (Efe)

Vora 300 persones protesten des de primera hora del matí a Girona en el segon aniversari del refèrendum de l’1-O, una efemèride que ve marcada també per la proximitat de la sentència sobre el procés. Els manifestants s'han concentrat a les portes de la caserna de la Guàrdia Civil, on han llançat algun ou i han proferit crits contra les forces de seguretat, com "no us mereixeu la senyera que porteu". 

 

Un cordó policial dels Mossos d'Esquadra ha frenat la marxa abans d'arribar a la caserna, i la protesta s'ha desviat cap a la subdelegació del govern. A mitjan matí un subgrup de 50 persones derivat d'aquesta mobilització ha tallat durant unes hores el trànsit a la Gran Via Jaume I, en les proximitats de l'edifici de la delegació, després d'haver-lo decidit en una assemblea improvisada en ple carrer. Efectius de la Policia protegeixen l'accés a l'estació de l'AVE, ja que en protestes anteriors els manifestants van tallar aquest servei.

La capital gironina concentra ara mateix les protestes més significatives pel segon aniversari de l'1-O. Diverses organitzacions han convocat un seguit de mobilitzacions per tot Catalunya per a recordar la data.

A Barcelona s'ha convocat una manifestació a les set de la vesprada, que eixirà de la plaça de Catalunya i acabarà a l’Institut Balmes, on van tindre lloc les càrregues policials de l’1-O.  Els Mossos d'Esquadra han demanat el tancament dels accessos a la parada de metro de Sants Estació Barcelona de manera preventiva per motius de seguretat. 

La presó de Lledoners, on estan ingressats els nou dirigents independentistes que esperen la sentència, també serà punt final de diverses marxes convocades a la comarca del Bages. Una vegada arriben a la presó, està prevista la intervenció de la presidenta de l’Assemblea Nacional Catalana (ANC), Elisenda Paluzie. L'Assemblea no ha fet cap convocatòria global de protestes, però les delegacions territorials han organitzat diversos actes. 

Altres localitats catalanes, com ara Tarragona, Sabadell o Tàrrega, també acolliran concentracions al llarg del dia. 

Els CDR demanen un "pas avant"

Coincidint amb l'aniversari de l'1-O els Comités de Defensa de la República (CDR) han afirmat que cal "estar disposats a no fer cap pas arrere, sinó a fer un decidit pas avant".

"Vam nàixer per a defendre un referèndum. Vam créixer per a defendre una república. Serem qui faça tremolar l'enemic. I guanyarem. No en tingueu dubte", es pot llegir en el manifest que han publicat amb motiu de l'efemèride a través del seu compte de Twitter.

El document reclama a les forces independentistes que frenen les acusacions contra els CDR. Els representants dels comités recorden la detenció de setze membres i les acusacions contra un centenar més per les diferentes accions que han protagonitzat en defensa de la república catalana.

També et pot interessar