La ministra Portaveu podria rebre una multa entre 300 i 3.000 euros per vulnerar la neutralitat

Se li ha incoat un expedient sancionador per criticar el PP en la roda de premsa després del Consell de Ministres

La portaveu del govern, Isabel Rodríguez, en una roda de premsa en Moncloa
La portaveu del govern, Isabel Rodríguez, en una roda de premsa a La Moncloa / Eduardo Parra (Europa Press)

L'expedient sancionador que ha obert la Junta Electoral Central a la ministra portaveu del govern, Isabel Rodríguez, per vulnerar per tercera setmana consecutiva el seu deure de neutralitat en les rodes de premsa institucionals de La Moncloa podria acabar amb una multa de 300 a 3.000 euros, segons recull la llei electoral.

En una resolució comunicada aquest dijous, la Junta Electoral explica que ha decidit incoar-li un expedient sancionador per les crítiques al Partit Popular proferides per Rodríguez en la roda de premsa posterior al Consell de Ministres de la setmana passada en preguntar-li per la reacció del partit liderat per Alberto Núñez Feijóo arran de l’exhumació de les restes de José Antonio Primo de Rivera de la vall de Cuelgamuros.

L’organisme arbitral recorda que l’article 50 de la llei electoral prohibeix, des de la convocatòria de les eleccions fins que se celebren, qualsevol acte organitzat o finançat, directament o indirectament, pels poders públics que continga al·lusions a les realitzacions o als assoliments de l’administració, per a mantindre el principi de neutralitat dels poders públics. 

Però recalca que, en el cas de la ministra portaveu, no és la primera vegada que incompleix l’article 50.2 de la llei electoral, ja que la Junta Electoral ja li havia requerit en dues ocasions anteriors que “extremara la seua diligència amb la finalitat d’evitar vulnerar el deure de neutralitat en el curs de fets institucionals”.

Per tot això, la Junta Electoral Central ha acordat incoar un expedient sancionador a Rodríguez. Caldrà veure si la infracció comporta la sanció prevista en l’article 153.1 de la llei electoral, una multa que pot oscil·lar entre 300 i 3.000 euros. 

Un magistrat del Suprem instruirà l’expedient

La Junta Electoral Central ha designat instructor de l’expedient el vocal Andrés Palomo del Arco, magistrat del Tribunal Suprem, i com a secretari, al secretari general de l’organisme Carlos Gutiérrez Vicén.

Així mateix, ha instat la retirada del web institucional, durant el que resta de període electoral, de les declaracions amb les quals Rodríguez va incomplir la llei. També ha recordat a la ministra que “tot alt càrrec està obligat, durant la duració del període electoral, a extremar la seua diligència per a evitar vulnerar el principi de neutralitat”.

Finalment, la Junta Electoral Central ha qüestionat les al·legacions formulades per Rodríguez i ha afirmat que va actuar amb “voluntat de minimitzar l’impacte” de les declaracions pel PP. La ministra ha esgrimit la retirada de les seues paraules del web oficial, però l’organisme arbitral ha constatat que es van retirar dimecres, és a dir, huit dies després de realitzar-les, i cinc després de la denúncia, amb la qual cosa conclou que és “raonable estimar que la voluntat de minimitzar l’impacte” de les seues paraules “ha sigut escassa”.

També et pot interessar

stats