El Ministeri proposa tancar els bars a les 22:00 hores en les zones de més incidència

El Consell Interterritorial de Sanitat està reunit per a analitzar l’evolució de la pandèmia.

Reunió telemàtica del Consell Interterritorial de Salut, que se celebra aquest dijous de vesprada
Reunió telemàtica del Consell Interterritorial de Salut, que se celebra aquest dijous de vesprada

El Ministeri de Sanitat proposa aquest dijous tancar els serveis no essencials, com per exemple els bars, a partir de les 22:00 hores en les zones de més incidència del coronavirus, segons l’esborrany avançat per alguns mitjans. Així mateix, preveu que en situacions extremes es prenguen mesures excepcionals i restriccions addicionals de manera coordinada amb les autonomies. Aquestes mesures preveurien l’aplicació de l’estat d’alarma (mecanisme amb el qual s’activaria un possible toc de queda). Segons aquest esborrany, correspondria a les autonomies sol·licitar l’aplicació de l’estat d’alarma.

En el document, que suposa un "desenvolupament tècnic" dels indicadors recollits en el Pla de Resposta Primerenca, s'estableixen les actuacions que hauran de dur a terme les autonomies segons els nivells d'alerta de transmissió del coronavirus, adaptables a la situació i al context de cada territori assistencial i de salut pública.

El Centre Europeu per al Control de Malalties ha establit diversos nivells d'incidència acumulada en 14 dies. Entre 25 i 50 casos per cada 100.000 habitants es considera baix; entre 50 i 150 casos, mitjà; entre 150 i 250 casos el risc és alt, i més de 250 casos per cada 100.000 habitants seria risc extrem.

Segons l’esborrany, per a les zones de major incidència, és a dir, les que se situen en un nivell d'alerta alt, Sanitat aconsella limitar al màxim els contactes socials, reunions socials de fins a sis persones, recomana quedar-se a casa i limitar els horaris d'obertura al públic fins a les 22:00 hores als establiments amb servei no essencial.

En el cas específic dels establiments de restauració i hoteleria, s'assenyala que serà l'autoritat sanitària la que haurà de valorar el tancament de les zones interiors dels establiments, i en defecte d'això reduir els aforaments al màxim possible. Els establiments podran donar servei de recollida en local, enviament a domicili o recollida en vehicle en tots els nivells d'alerta.

En aquestes zones d'alt risc, s'estableix també la necessitat de llançar consells a la població perquè evite els espais tancats on es facen activitats incompatibles amb l'ús de les mascaretes i hi concorren moltes persones (com els gimnasos); i valorar la limitació d'entrades i eixides de l'àrea territorial avaluada, excepte per a activitats essencials; acudir només al treball per a reunions concretes.

També es proposa limitar l'aforament de els vetlatoris, enterraments i cerimònies fúnebres a un màxim de 10 persones als espais tancats i de 20 als oberts; ajornar, si és possible, les noces, batejos o comunions i, sinó és possible, complir els aforaments marcats en els vetlatoris, i suspendre les activitats als centres de dia, discapacitats o recreatius de majors i de joves, entre moltes altres mesures.

També et pot interessar

stats