El Ministeri de Justícia revisarà els delictes sobre llibertat d'expressió i n’eliminarà les penes de presó

Els “excessos verbals” que es cometen en manifestacions artístiques o culturals estaran "al marge del càstig penal".

Manifestació contra la ‘llei mordassa’ davant el Congrés
Manifestació contra la ‘llei mordassa’ davant el Congrés / Arxiu

El Ministeri de Justícia plantejarà una revisió dels delictes relacionats amb "excessos" en l'exercici de la llibertat d'expressió perquè només es castiguen conductes que suposen "clarament" la creació d'un risc per a l'orde públic o la provocació d'alguna mena de conducta violenta, amb penes dissuasives, però no privatives de llibertat.

En la proposta plantejada pel departament dirigit per Juan Carlos Campo es contemplarà que "aquells excessos verbals que es cometeren en el context de manifestacions artístiques, culturals o intel·lectuals" romanguen "al marge del càstig penal", ha informat la Moncloa.

En aquest sentit, el govern espanyol ha defensat que "el dret penal ni és l'eina més útil, ni és necessària, ni és, per descomptat, proporcionada per a respondre a comportaments que, fins i tot podent fregar la il·licitud, el seu càstig penal suposaria un desànim per a la llibertat d'expressió, tal com han declarat el Tribunal Constitucional, el Tribunal Europeu de Drets Humans, la Unió Europea i la major part de la doctrina espanyola".

El cas de Pablo Hasél

L'Audiència Nacional ha ordenat l'ingrés en presó del raper Pablo Hasél per a complir una condemna de nou mesos de presó per enaltiment de terrorisme i injúries a la monarquia.

Hasél va ser condemnat el 2014 a dos anys de presó per enaltir en les seues cançons el terrorisme d'ETA, els Grapo, Terra Lliure o Al-Qaeda, però l'Audiència va decidir el setembre del 2019 deixar en suspens l’execució durant tres anys. El 2018 va tornar a ser jutjat pel mateix delicte i un altre d'injúries a la monarquia i a les forces de seguretat.

Encara que al principi se'l va condemnar a dos d'anys de presó, l'Audiència va rebaixar la pena a nou mesos, que el juny passat va ratificar el Tribunal Suprem.

També et pot interessar

stats