Millo acusa Puigdemont d'encoratjar "muralles" de persones violentes l'1-O

L'exdelegat del govern espanyol a Catalunya diu que ningú va pensar que la DUI era simbòlica.

L'exdelegat del govern espanyol a Catalunya, Enric Millo, arriba al Tribunal Suprem
L'exdelegat del govern espanyol a Catalunya, Enric Millo, arriba al Tribunal Suprem / Fernando Alvarado (Efe)

L'exdelegat del govern espanyol a Catalunya, Enric Millo, ha acusat l'expresident de la Generalitat de Catalunya, Carles Puigdemont, d'encoratjar l'1-O les concentracions en punts de votació per a impedir que la policia requisara les urnes; davant d'això es van constituir "muralles de persones" que es van enfrontar violentament amb els agents. "Vam veure exercir la violència contra agents de manera clara, en un xoc evident", ha assegurat al Suprem en el juí contra la cúpula del ‘procés’.

Millo ha relatat al tribunal com des de tres setmanes abans del referèndum independentista de l'1 d'octubre de 2017 es van produir centenars d'actes organitzats de "fustigació, assetjament, violència i intimidació" a institucions, casernes, agents de Policia i Guàrdia Civil i comissions judicials". Segons ha sostingut, el "clima de crispació" que es vivia els dies previs al referèndum "feia preveure que l'1-O podia haver-hi un risc per a la integritat física de les persones".

Així, ha assegurat que va advertir Puigdemont que estava impulsant un "plantejament suïcida", però que l'única cosa que li interessava a l'expresident era obtindre el "beneplàcit" per a dur a terme el referèndum d'independència. Així, hi ha recordat que l'1-O Puigdemont no solament no va atendre el seu requeriment per a desconvocar el referèndum, sinó que "continuava animant tot el món" perquè anara a votar.

Millo defén l'actuació de la Policia Nacional i la Guàrdia Civil

L'exdelegat del govern central ha tancat files amb l'actuació de la Policia Nacional i la Guàrdia Civil l'1-O i ha assenyalat que van haver d'afrontar una situació "difícil i complexa", complint amb la seua tasca de manera "exemplar".

D'altra banda, Millo ha contradit tots els acusats en el juí del ‘procés’ en manifestar que la declaració unilateral d'independència (DUI) "no era una broma", sinó que "anava de debò", fins al punt que "ningú a Catalunya va pensar que era simbòlica".

El tribunal escoltarà després l'exsecretari general del Ministeri d'Interior, Juan Antonio Puigserver, que es va fer càrrec de la Conselleria d'Interior en l'etapa del 155, i l'exconsellera de Presidència, Neus Munté, que va dimitir dos mesos i mig abans de l'1-O. A continuació serà el torn del coronel Diego Pérez de los Cobos, que va coordinar el dispositiu policial de l'1-O. 

També et pot interessar

stats