Els militants del PNB i del PSE ratifiquen aquest dilluns l'acord per a repetir un govern basc de coalició

El principi d'acord va ser ratificat dijous passat per les executives dels dos partits i la investidura d'Urkullu està prevista per a dijous

Els militants del PNB i del PSE ratifiquen aquest dilluns l'acord per a repetir un govern basc de coalició
Els militants del PNB i del PSE ratifiquen aquest dilluns l'acord per a repetir un govern basc de coalició

L'assemblea nacional del PNB i els militants socialistes ratificaran aquest dilluns el pacte que el PNB i el PSE han tancat per a repetir la fórmula d'un govern basc de coalició presidit per Iñigo Urkullu. Els pròxims dies es coneixerà el pes real que cada soci tindrà en el nou executiu amb el repartiment de carteres.

Les eleccions del mes de juliol passat al País Basc van donar tres escons més al PNB i obriren la porta perquè Iñigo Urkullu reedite la coalició de govern amb els socialistes bascos. El principi d'acord per a aquesta coalició va ser ratificat dijous passat per les executives de tots dos partits. Aquest dilluns l’avalarà el màxim òrgan de direcció del PNB i previsiblement els militants del PSE, que entre hui i demà dimarts estan convocats a una consulta per a respondre a la pregunta següent: "El PSE-EE ha aconseguit un acord per a la governabilitat d'Euskadi amb EAJ-PNB. Dones suport a aquest acord? Sí/No".

Aquest dimarts el president del PNB, Andoni Ortuzar, i la secretària general del PSE-EE, Idoia Mendia, signaran l'acord al Parlament Basc, dos dies abans del ple d'investidura del lehendakari. Urkullu serà investit aquest dijous 3 de setembre en la primera votació que es durà a terme el mateix dia per majoria absoluta gràcies als vots dels 31 parlamentaris del PNB i els 10 del PSE i no tindrà rival en l'altra candidata a lehendakari que ha presentat EH Bildu, Maddalen Iriarte, que únicament aconseguirà el suport del seu grup, format per 21 parlamentaris.

Fins ara han transcendit únicament les línies generals de l'acord de govern i s'espera que els pròxims dies tots dos partits revelen el contingut íntegre del pacte. El PNB i el PSE prioritzaran les polítiques per a garantir la salut per la crisi de la Covid-19 i reforçaran el sistema de serveis socials i el diàleg amb els agents socials per a presentar de manera urgent una estratègia per a la recuperació econòmica i de l'ocupació.

Tots dos advoquen també per la reforma de la renda de garantia d'ingressos i la revisió de la fiscalitat per a aconseguir més progressivitat. El PNB i el PSE es comprometen a defensar l'autogovern i el compliment íntegre de l'Estatut de Guernica i a aconseguir "un nou pacte estatutari per a una nova generació", amb l'objectiu d'aconseguir "més i millor autogovern".

També et pot interessar

stats