Milagrosa Martínez ja ha ingressat en la presó de Villena

És l'extitular d'un càrrec públic valencià de major rellevància que entra en presó per una condemna de malversació i suborn passiu.

Milagrosa Martínez, entrant al centre penitenciari d'Alacant II, a Villena
Milagrosa Martínez, entrant al centre penitenciari d'Alacant II, a Villena / Manuel Lorenzo (Efe)

Els condemnats pel cas Fitur han comparegut escalonadament aquest dimecres al Tribunal Superior de Justícia de la Comunitat Valenciana (TSJCV) per a arreplegar la corresponent orde d'entrada en presó, que es farà efectiva aquest dijous 24 de maig. A tots els condemnats que estan en llibertat se'ls ha comunicat personalment, tret de l'exconsellera de Turisme. Milagrosa Martínez també hi estava citada, però ha evitat la compareixença en la Sala Civil i Penal perquè el TSJCV li ha permés que no s'hi presentara personalment a arreplegar l'orde d'entrada en presó per a complir una pena de nou anys. Martínez tenia dos opcions: presentar-se dijous voluntàriament al centre penitenciari que havia triat, que s'havia de comunicar prèviament al tribunal, o arreplegar l'orde per mitjà del seu procurador. Aquest dijous ingressa a la presó de Villena.

Sols o acompanyats pels seus assessors jurídics, els condemnats que han passat pel TSJCV han rebutjat fer declaracions i han tractat d'evitar els mitjans de comunicació, algun a la carrera, creuant el carrer entre els cotxes. La resta de condemnats, que es troben a la presó per altres branques del cas Gürtel --com és el cas de Francisco Correa, Pablo Crespo i Álvaro Pérez, 'el Bigotes', és a dir, els considerats capitosts de la trama--, ja havien rebut la comunicació de la sala mitjançant un exhort, que ha informat al centre penitenciari que la sentència era ferma.

El passat 8 de maig, la Sala Penal del Tribunal Suprem va confirmar íntegrament la sentència del TSJCV que condemnava a penes que oscil·len entre els tres i els tretze anys de presó els onze acusats de falsejar contractes entre la Conselleria de Turisme de la Generalitat Valenciana, dirigida per Milagrosa Martínez, i la trama corrupta Gürtel per a la fira de turisme Fitur entre els anys 2005 i 2009, durant els quals l'exconsellera va contractar els estands. En aquell moment, Milagrosa Martínez estava al capdavant de l'Agència Valenciana de Turisme pel fet de ser consellera.

L'expresidenta de les Corts ha sigut condemnada a sis anys de presó per malversació, i a altres tres per suborn passiu. En total, nou anys de presó, als quals cal sumar-ne nou més d'inhabilitació per prevaricació administrativa. A més, se li reclama una multa de 5.000 euros, i l'entrega el rellotge marca Hublot que li va regalar la trama Gurtel. Vist que no l'ha feta, aquesta entrega, se li embargaran 2.400 euros dels seus béns.

El primer a acudir ha sigut Cándido Herrero, exempleat d'Orange Market, condemnat a una pena de quatre anys i quatre mesos de presó. Poc abans de les 8.45 h s'ha presentat sol en el tribunal per a arreplegar l'ordre d'entrada en presó, i n'ha eixit sense fer declaracions. Després d'ell, li ha tocat a Rafael Betoret, excap de gabinet de la Conselleria de Turisme, condemnat a sis anys de presó. A les 9.18 h s'ha presentat en la Sala acompanyat del seu advocat i no ha fet declaracions tampoc. Betoret té una condemna anterior que l'obliga a pagar una multa de 9.600 euros per haver-se declarat culpable per conformitat en el conegut com el 'Cas dels trages'.

Als pocs minuts ha arribat l'excap de Promoció de l'Agència Valenciana de Turisme (AVT), Jorge Guarro, condemnat a 4 anys de presó. A l'eixida, el seu advocat ha manifestat que no farien declaracions: "Ja hem passat per açò i és suficient. Per tant, s'han acabat les declaracions. Gràcies", ha manifestat. Quasi una hora més tard, a les 10.15 h, ha comparegut l'excoordinadora de Fires de l'AVT, Ana Grau, condemnada a tres anys de presó. Grau ha arribat sola i n'ha eixit sense fer declaracions. L'ha seguida Isaac Vidal, anteriorment alt càrrec de la Conselleria de Turisme, ara condemnat a set anys de presó. A les 11.10 h ha entrat en la sala acompanyat del seu advocat i no ha fet declaracions. A l'eixida del tribunal ha intentat evitar els mitjans de comunicació perquè no captaren la seua imatge. L'última citada, Mónica Magariños, s'ha presentat en el TSJCV a les 11.40h, mitja hora abans de l'hora fixada per la Sala. Condemnada a una pena de tres anys, l'exempleada d'Orange Market, ha arribat acompanyada del seu advocat i no ha fet tampoc declaracions.

També et pot interessar

stats