La mesa del Senat suspén Raül Romeva

Esquerra Republicana perd un altre dels 13 senadors després d'haver-ne cedit quatre a Junts per Catalunya.

Romeva, el dia de la constitució del Senat
Romeva, el dia de la constitució del Senat / Zipi (Efe)

La mesa del Senat ha acordat aquest dimecres suspendre el senador d'Esquerra Republicana Raül Romeva dels seus drets i deures parlamentaris en aplicació de l'article de la llei d'enjudiciament criminal que preveu aquesta mesura per als càrrecs públics processats per rebel·lió i en presó preventiva.

La decisió ha sigut anunciada per la vicepresidenta de la cambra alta, Cristina Narbona, i suposa que Esquerra Republicana perd un dels 13 senadors que hi té. D'aquests, n'havia cedit quatre a Junts per Catalunya perquè poguera formar grup parlamentari propi. 

Tot i que el nombre mínim de representants que s'exigeix en el reglament del Senat per a formar grup és de deu, Esquerra Republicana arribava al llindar en sumar el senador d'EH-Bildu Gorka Elejabarrieta als nou que li quedaven després de la cessió a JxCat. Aquesta operació pot veure's truncada en quedar-se ara amb huit a causa de la suspensió de Romeva, el cinqué senador electe en aquesta situació, després que la mesa del Congrés suspenguera com a diputats Oriol Junqueras, d'Esquerra Republicana, i Jordi Sànchez, Jordi Turull i Josep Rull, de Junts per Catalunya.

La mesa del Senat ha pres la mesura basant-se en un informe dels lletrats de la cambra en què conclouen que "resulta indubtable" l'aplicació de la llei d'enjudiciament criminal en el cas del senador d'Esquerra Republicana Raül Romeva, empresonat preventivament pel referèndum independentista de l'1 d'octubre. Això suposa la suspensió en l'exercici del càrrec públic, que haurà de ser indefinida fins que acabe la seua situació.

També et pot interessar

stats