La mesa del Congrés suspén automàticament els quatre diputats presos

La decisió no ha sigut unànime, ja que els dos diputats d'Unides Podem han sol·licitat més temps i han mostrat el seu desacord.

La mesa del Congrés ha decidit suspendre automàticament els diputats presos Oriol Junqueras, Jordi Sànchez, Josep Rull i Jordi Turull com a diputats després de l’aval dels lletrats

La mesa del Congrés, presidida per la socialista Meritxell Batet, ha suspés com a diputats els quatre presos preventius que van obtindre escó en les eleccions generals del 28 d'abril: Oriol Junqueras, d'Esquerra Republicana, i Jordi Sànchez, Jordi Turull i Josep Rull, de Junts per Catalunya.

Batet ha anunciat l'adopció d'aquesta mesura, acordada després del resultat de l'informe encarregat als lletrats de la cambra baixa, que avalava suspendre aquests parlamentaris electes en aplicació de l'article 384 bis de la llei d'enjudiciament criminal.

La decisió no ha sigut unànime, ja que els dos diputats d'Unides Podem han sol·licitat més temps i han mostrat el seu desacord.

La suspensió automàtica acordada per la mesa de la cambra suposa que Junqueras, Sànchez, Rull i Turull no podran acudir a les sessions o participar en les comissions parlamentàries, ni cobraran de la institució.  

Un nou dictamen decidirà el còmput de la majoria 

A més de tractar la suspensió, la mesa havia d’analitzar l’abast d’aquesta mesura, sobretot pels efectes que podia tindre per al llindar de la majoria absoluta en faltar quatre dels 350 escons del Congrés, assumpte sobre el qual s’ha acordat demanar un nou dictamen als serveis jurídics de la cambra. Els lletrats estudiaran si rebaixar o no els 175 escons de la majoria absoluta, clau en la investidura de Pedro Sánchez.

D’aquesta forma, ha explicat Batet, es convocarà una nova mesa per a prendre quan calga els acords que siguen necessaris a partir del nou informe jurídic que ha encarregat als lletrats.

La presidenta ha insistit que hui s’ha acordat la suspensió dels “drets i deures dels parlamentaris” i que pel que fa al “còmput de majories” es tractarà en la següent reunió de la mesa. I ha puntualitzat que si els quatre diputats presos no renuncien a l’acta “seran diputats suspesos”.

Meritxell Batet ha destacat que davant d’una “situació inèdita” com la que ha hagut d’afrontar per la situació dels quatre diputats catalans, s’ha buscat “salvaguardar” el poder legislatiu i “garantir” els drets dels parlamentaris.

Ha remarcat que ha procurat prendre les decisions corresponents “d’acord amb el dret i amb la màxima seguretat jurídica”, les quals en cap cas poden tindre caràcter polític o discrecional.

Per això ha justificat l’escrit que va dirigir al Tribunal Suprem per a aclarir els dubtes sobre la suspensió, així com l’encàrrec de l’informe als lletrats, tenint en compte la “complexitat”, com de delicada és la qüestió i les “divergències” en els diversos escrits que les forces polítiques van adreçar a la mesa.

En aquest sentit, ha remarcat que l’encàrrec de l’informe ha sigut la decisió “més prudent, amb més garanties i amb major seguretat jurídica” que es podia prendre.

A més de suspendre els diputats amb efecte del dia 21 de maig, quan van prendre possessió dels càrrecs en la sessió constitutiva del Congrés, la mesa ha comunicat l’acord al Tribunal Suprem i a la Fiscalia perquè puga prendre “les mesures oportunes

Esquerra Republicana demanarà que es reconsidere la decisió

Esquerra Republicana ha afirmat que presentarà una petició de reconsideració i sol·licitarà que es faça marxa enrere en la decisió de suspendre els diputats sobiranistes presos. El diputat Gabriel Rufián ha criticat en Twitter el paper que ha exercit la presidenta del Congrés, Meritxell Batet. Al respecte, ha afirmat "perquè tothom ho entenga, Marchena presideix la sala segona del Tribunal Suprem i també la mesa del Congrés". Oriol Junqueras també ha contestat diguent que denunciarà la seua situació i "la repressió de l'Estat espanyol" a Europa quan forme part del Parlament Europeu.

                             

També et pot interessar

stats