La Mesa del Congrés paralitza l'esmena per a evitar el veto als pressupostos

L'esmena del PSOE per a salvar el veto del Senat als objectius de dèficit públic queda exclosa després del vot en contra del PP i Ciutadans.

Imatge d'arxiu del Congrés dels Diputats
Imatge d'arxiu del Congrés dels Diputats / Mariscal (Efe)

La Mesa del Congrés dels Diputats ha aprovat amb els vots majoritaris del PP i de Ciutadans excloure l'esmena que el Partit Socialista va introduir dimecres passat en una llei de mesures contra la violència masclista per a evitar el veto del Senat. 

Així ho han informat fonts de l'òrgan de govern de la cambra baixa després d'haver analitzat els dos recursos d'empara presentats pel PP i Ciutadans . D'aquesta manera, PP i Ciutadans bloquegen la via amb què el govern de Pedro Sánchez pretenia assegurar-se l'aprovació dels pressupostos generals de l'Estat per al 2019. 

Aquesta és la primera vegada que l'òrgan de govern de la cambra baixa anul·la una decisió anterior de la Mesa de la Comissió de Justícia en què s'havia aprovat esta drecera legal que van posar en marxa l'executiu i els seus aliats parlamentaris.

En una roda de premsa posterior a la reunió de la Mesa del Congrés, la presidenta de la cambra, Ana Pastor, ha justificat la decisió amb dos arguments jurídics. 

D’una banda, per la insegurat jurídica que, al seu parer, pot causar una situació ‘‘inèdita’’ per la qual ‘‘dos textos idèntics’’ sobre la reforma de la llei de pressupostos puguen tramitar-se al mateix temps ─mitjançant una proposició de llei i l’esmena─ i deriven en normes contradictòries.

En segon lloc, considera que el Tribunal Constitucional ha confirmat la competència de la Mesa del Congrés per a estudiar les esmenes. Pastor entén a més que, en aquest cas, la proposta de rectificació no és ‘‘congruent’’ amb la llei en la qual s’ha introduït, tot i haver sigut admesa a tràmit en la Comissió de Justícia.

El PSOE demana a la mesa que reconsidere la decisió

En un comunicat el Grup Socialista del Congrés ha qualificat d’‘‘arbitrari, inaudit i inacceptable’’ el rebuig a l’esmena i ha avançat que demanarà formalment a l’òrgan que presideix Ana Pastor que reconsidere la decisió. El PSOE creu que és ‘‘contrària a la legalitat’’, perquè contravé una resolució de la Presidència del Congrés del 23 de setembre de 1986, que reconeix la competència de la Mesa de la Comissió de Justícia per a admetre a tràmit les esmenes a les iniciatives en procés.

Els socialistes, que asseguren que persistiran en la seua ‘‘obstinació per a fer valdre la voluntat de la majoria del ple”, consideren que les formacions de la Mesa del Congrés –PP i Cs– que han tombat l’esmena “actuen al servei dels interesses polítics dels seus partits i en clara vulneració de les normes vigents”.

Units Podemha anunciat ja que amb tota probabilitat recorrerà la decisió de davant el Tribunal Constitucional. El líder de la formació, Pablo Iglesias, ha acusat al PP d'utilitzar a la "tercera autoritat de l'Estat" (la presidenta del Congrés) per a "maniobres il·legítimes" i "un bloqueig institucional" que la majoria parlamentària "no pot consentir".

També et pot interessar