La mesa del Congrés no accepta les propostes per a dividir el grup mixt

Els partits minoritaris disposen fins al 20 de desembre per a presentar noves propostes d’acord amb el reglament.

La presidenta del Congrés, Meritxell Batet
La presidenta del Congrés, Meritxell Batet / Efe

La Mesa del Congrés ha rebutjat aquest divendres que les formacions polítiques minoritàries es puguen agrupar en dos grups parlamentaris, que evitarien un Grup Mixt de 21 diputats, encara que ha donat un nou termini d’una setmana perquè puguen reorganitzar-se i aconseguir així el seu vistiplau.

La presidenta de la cambra baixa, Meritxell Batet, ha anunciat les propostes d’Espanya Plural d’una banda i el Grup Parlamentari Múltiple per un altre “no compleixen el reglament” i, per tant, no han sigut admeses en una decisió adoptada per unanimitat.

No obstant això, també s’ha acordat, en aquest cas per majoria, donar-los un altre termini que finalitzarà el 20 de desembre perquè replantegen la seua configuració i presenten noves propostes que “siguen concordes” amb el reglament de la cambra.

Amb la denominació d’Espanya Plural es pretenien agrupar els diputats de Coalició Canària (CC), Unió del Poble Navarrés (UPN), Terol Existeix i Partit Regionalista de Cantàbria (PRC). D’altra banda, promovien el Grup Parlamentari Múltiple els diputats de JxCAT, Més País, Compromís i el BNG.

Compromís crida les minories a sumar 16 diputats per a una nova alternativa

El diputat de Compromís, Joan Baldoví, després de rebre notícia que la mesa no accepta les propostes plantejades, ha demanat explorar una tercera alternativa: sumar 16 diputats de diferents forces del mixt per a crear un grup de caràcter tàctic que no necessite complir requisits de percentatges de vot i així eludir els esculls.

El reglament estableix que tots els partits que tinguen 15 o més escons podran constituir grup parlamentari, requisit que compleixen PSOE, PP, Vox i Unides Podem i les seues confluències. Hi ha una segona via per a constituir grup propi: superar els cinc diputats més el 5% dels vots en tot el país, cas de Ciutadans, o bé el 15% en totes les circumscripcions en les quals es concorre, com ocorre amb PNB, ERC i Bildu, que compta amb grup propi per primera vegada.

També et pot interessar