Merino (Cs) nega que la formació es plantege "fusionar-se" amb el PP, però no descarta la coalició que ha oferit Mazón

La síndica de Ciutadans ha defés en Les notícies del matí la utilitat de la formació com a única opció de centre "per a allunyar els extrems dels territoris"

16.02.2022 | Entrevista LNM Ruth Merino

Ciutadans té un llarg futur com a representant del centre polític a la Comunitat Valenciana, tot i la davallada de la formació en les eleccions autonòmiques recents de Madrid i Castella i Lleó. Així ho creu i així ho ha defés la síndica valenciana Ruth Merino en Les notícies del matí, on ha reivindicat el partit com "el vot útil per a allunyar els extrems dels territoris". "De futur, li'n veig, encara que hi haja gent que no; és evident que hi ha un espai de centre que no ocupa cap formació (...) Podem estar presents a les institucions, podem decantar governs perquè els extrems no hi influïsquen", ha explicat.

Merino ha insistit a diferenciar l'espai polític de centre, en què situa Ciutadans, de les posicions de dreta que atribueix el PP. "No ens fondrem en el PP perquè volem consolidar un espai liberal de centre diferent del dels conservadors", ha advertit la síndica que, no obstant això, no s'ha tancat categòricament a l'oferta de coalició que ha deixat en l'aire el president dels populars valencians, Carlos Mazón, per a guanyar les eleccions autonòmiques de 2023. Merino considera que abordar aquesta opció encara és prematur, a quinze mesos dels comicis, si bé no l'ha descartada.

Ciutadans representa el vot útil per a allunyar els extrems dels territoris

Tampoc no ha volgut anticipar cap cordó sanitari contra Vox, que ha declinat qualificar de formació nacionalista, perquè "quan un fa populisme i demagògia no se sap ni on està". Merino responia a la pregunta de si considerava Vox una formació nacionalista, després que la síndica de Cs diguera que la seua formació "mai" faria cessions amb els partits nacionalistes, per a diferenciar-se de la política de blocs del PP i el PSOE.

Des del centre i amb la voluntat d'allunyar els grans partits del "populisme", Cs tampoc no descarta acostar-se als socialistes. "Mentre els els pactes siguen raonables i s'acosten al programa de Cs, aquest serà el partit amb el qual Cs formarà govern (...) Els filtres són el nostre programa. Si Podem, Compromís o Vox hagueren acceptat el nostre programa, deixarien de ser Podem, Compromís o Vox", ha explicat als micròfons d'À Punt.

En els pròxims anys serem un partit més xicotet però determinant per a assegurar governs centrats

En tot cas, l'objectiu de Cs passa per "créixer per a no dependre dels extrems" a fi de consolidar una opció de centre liberal anàloga a la que hi ha en la majoria de parlaments europeus. Merino assumeix que els grans resultats de les generals i les autonòmiques de 2019 no "tornaran a donar-se" de moment i que en els pròxims anys "serà un partit més xicotet, però determinant per a governs centrats". Les enquestes amb què treballa la formació li asseguren la continuïtat en el parlament valencià, per sobre del límit del 5% necessari per a poder entrar-hi, i Merino és optimista i veu marge de millora. Ha explicat que tot i la davallada a Castella i Lleó, el vot a la formació sempre ha estat dos punts per damunt a la Comunitat Valenciana, de manera que, extrapolant els resultats, rondarien el 6 i el 7% dels suports.

També et pot interessar

stats