Els membres del Consell expliquen les partides pressupostàries del seu departament

Aquest és el pas següent per a començar el tràmit parlamentari per tal de votar el projecte i aprovar-lo al final de l'any.

Els membres del Consell expliquen les partides pressupostàries del seu departament
Els membres del Consell expliquen les partides pressupostàries del seu departament

Les Corts acullen, des de demà, les compareixences dels membres del Consell per a explicar, departament per departament, els pressupostos de la Generalitat per a l'any que ve. D'aquesta manera, comença el tràmit parlamentari perquè el projecte es vote i s'aprove a finals d'any. Les primeres que donaran detalls sobre les partides assignades per al 2019 seran la consellera de Justícia, Gabriela Bravo, i la de Sanitat, Ana Barceló.

Ahir la vicepresidenta del Consell, Mónica Oltra, i el conseller d'Hisenda, Vicent Soler, van presentar els pressupostos de la Generalitat per al pròxim any, que se situen en 22.092 milions d'euros. Això suposa incrementar-los el 10,7% respecte als comptes del 2018, dels quals 16.706 milions, un 9,9% més, estaran destinats a despeses no financeres. 

En total, es destinaran 16.000 milions d'euros a despeses i més de 5.000 a pagar el deute. Segons les xifres presentades, cada dia s'invertiran vora 38 milions d'euros en despesa social per a garantir a la població valenciana els serveis bàsics fonamentals. 

En termes generals, la partida d'habitatge és la que més puja, tal com exigia Podem, i serà en un 33%. És a dir, més de 500 milions d’euros per a augmentar el parc públic d'habitatge i garantir l’accés al lloguer.

Atendre les persones en situació de dependència i impulsar les polítiques d'igualtat i la renda valenciana d'inclusió són algunes de les prioritats de la Conselleria d'Igualat i Polítiques Inclusives. Responent a la reinvindicació de la vicepresidenta del Consell, Mónica Oltra, aquesta és l’altra partida que més creix. 

Pel que fa a la sanitat, disposarà de més de 6.600 milions d’euros per a atenció primària, salut mental, infraestructures sanitàries i eradicar la pobresa farmacològica. A més, s'ha inclòs una previsió per al cas que es revertisca la gestió de l'Hospital de la Marina.

L’altra gran aposta d'aquests comptes és l’educació: més de 5.000 milions d’euros per a construir noves escoles amb el Pla Edificant, i per a augmentar beques i l'abonament infantil de 0 a 3 anys.

Els últims comptes del Consell del Botànic també posen el focus en l'economia sostenible. Es destinaran més de 450 milions d’euros per a fomentar l’ocupació amb perspectiva de gènere i donar suport a sectors productius.

Per últim, la Conselleria d'Hisenda podrà crear les bases de la futura Agència Tributària Valenciana amb un pressupost superior a 300 milions d'euros.

En l'apartat dels ingressos, s'inclouen els 1.325 milions d'euros que el Consell considera que haurien d'entrar en la caixa de la Generalitat en cas d'aprovar-se un nou model de finançament.

També et pot interessar

stats