Mazón aposta perquè la Comunitat Valenciana siga exemple de convivència i un model d'equilibri

El president del Consell insta la classe política valenciana a invertir el seu esforç i temps en propostes i no en soroll

Mazón, aquest dilluns
Mazón, aquest dilluns / À Punt NTC

El president de la Generalitat, Carlos Mazón, ha apostat aquest dilluns de vesprada per una Comunitat Valenciana que siga exemple de convivència i exercisca "un paper excepcional" en els pròxims anys en la voluntat d'arribar a pactes amb tots els partits en assumptes crucials, com l'aigua i el finançament autonòmic.

En la intervenció en la tribuna del 2024 del Club de Trobada Manuel Broseta, que inaugura aquest dilluns el president, Mazón ha instat la classe política valenciana a invertir el seu esforç i temps en propostes i no en soroll, "a donar la batalla a les grans qüestions", com són el dèficit hídric, l'ampliació del port de València, les ampliacions dels aeroports de València i d'Alacant-Elx, o el soterrament de les vies del tren d'Alfafar, assumptes que –ha remarcat– no poden esperar al 2027.

"Tenim una oportunitat històrica perquè la Comunitat Valenciana s'assente com un projecte col·lectiu allunyat del conflicte, exemple de convivència i model d'equilibri", ha defensat Mazón, que vol, segons ha exposat, una comunitat de convivència, tranquil·la i generosa "amb un projecte col·lectiu de proximitat, de llibertat, de diversitat, equilibrat, de profund respecte per les persones i de generositat amb el desenvolupament d'Espanya".

Ha assegurat que en l'etapa de gestió del govern anterior, "es van posar en perill els pilars de la convivència amb polítiques de divisió, imposició i deslleialtat" i "va sobrar doctrina", i ha apuntat que, si haguera canviat el govern, la Comunitat seria "la Navarra del País Basc, potser un peatge a pagar, des de la complicitat amb el procés separatista".

La Comunitat ha de tindre equilibri en el seu desenvolupament, entre les capitals, els sectors productius, el litoral i l'interior. "Equilibri en allò que és limítrof: al costat de Castella i Lleó, som la comunitat que suma més comunitats limítrofes: Múrcia, Castella-la Manxa, Aragó, Catalunya i les Balears", segons informen fonts de la Generalitat. "I en el fons, Madrid, amb l'AVE, també ho és", ha manifestat el president.

Segons les seues paraules, "tenim la responsabilitat, el privilegi i l'oportunitat de ser una comunitat decisiva per a totes elles", amb carreteres, ports i un corredor que són eixos de connexió "decisius per a més de dènou milions de persones".

Una comunitat amb posició de centralitat en l'arc mediterrani nacional, que "ha de construir un avantatge de progrés de primer orde en el nostre desenvolupament", perquè les comunitats que hi ha en aquest arc aglutinen el 46% del PIB nacional, el 47% de la població espanyola, el 48% de la producció industrial, el 50% del valor agregat brut de la producció agrària, el 60% de les exportacions que ixen a Europa i més de la meitat del trànsit marítim espanyol.

També et pot interessar

stats