Mazón anuncia un pla per a construir 10.000 nous habitatges de protecció pública per a joves i famílies

El president de la Generalitat presentarà el pla Viu, en col·laboració amb ajuntaments i el sector privat, aquest dimarts

Carlos Mazón amb el secretari autonòmic d'habitatge Sebastián Fernández
Carlos Mazón, amb el secretari autonòmic d'habitatge Sebastián Fernández / GVA

El president de la Generalitat, Carlos Mazón, impulsarà un projecte, el pla Viu, per a desenvolupar 10.000 nous habitatges assequibles en règim de venda i lloguer per a joves i famílies de la Comunitat Valenciana.

Mazón, que presentarà el pla aquest dimarts, ha afirmat que es tracta d'una iniciativa "ambiciosa i necessària" que desenvoluparà la Generalitat en col·laboració amb ajuntaments i el sector privat per a "complir amb ciutadans" i "amb una necessitat social desatesa durant els huit anys de govern de Ximo Puig".

En aquest sentit, el cap del Consell ha retret que en l'etapa del Botànic no es construïra "ni un sol habitatge protegit" i ha lamentat "dues legislatures perdudes, sense planificació ni gestió, que s'han traduït en una situació de precarietat per a milers de famílies i joves del territori".

El màxim representant de l'executiu valencià ha assegurat que "aquesta serà la legislatura de l'habitatge" i ha assenyalat que, enfront de l'"abandó" de l'anterior Consell, "ara actuarem des de la rigorositat i la planificació per a donar resposta al problema de l'accés a l'habitatge amb un pla real, amb mesures i objectius concrets", ha dit.

El president ha reafirmat el seu compromís amb la construcció d'immobles assequibles durant aquests mesos amb passos "en ferm" com l'adquisició d'un edifici en Sociópolis en el sector de la Torre de València de 124 habitatges o l'anunci de la construcció de 600 nous habitatges de protecció pública a la Comunitat Valenciana amb un pressupost de trenta milions d'euros amb fons europeus "que són l'avantsala del que està per vindre", ha avançat.

"El nostre objectiu per a aquesta legislatura és dotar els ciutadans de nou habitatge, però també facilitar-los eines per a accedir a un recurs bàsic a través de les ajudes al lloguer, el bo habitatge jove o incentius fiscals", ha assegurat Mazón.

Mesures fiscals

El cap del Consell ha recordat les mesures fiscals posades en marxa per a facilitar l'accés a l'habitatge per a menors de 35 anys i col·lectius més vulnerables. Així, s'ha referit a la rebaixa del 25% de l'impost de l'habitatge "que suposa un estalvi de quasi vint milions d'euros per als nostres ciutadans i que està reactivant el mercat de l'habitatge", ha asseverat.

A més, Carlos Mazón ha recordat que la Generalitat ha rebaixat al 6% el tipus de les transmissions patrimonials oneroses de l'impost de transmissions patrimonials (ITP) i actes jurídics documentats (AJD) per compra d'habitatge habitual per part de joves menors de 35 anys i també per a compradors d'habitatges protegits de règim general, en tots dos casos amb un valor de l'habitatge de fins a 180.000 euros.

D'altra banda, per a l'adquisició d'habitatges protegits de règim especial o si els compradors són famílies nombroses i famílies monoparentals o persones amb discapacitat i dones objecte de violència de gènere que adquirisquen un habitatge, el tipus superreduït passa a ser del 3%. També en aquests casos el límit del valor de l'habitatge es fixa en 180.000 euros.

També et pot interessar

stats