Matías Alonso: “La justícia no serveix de res si no s’administra a qui està viu”

La consellera Pérez-Garijo i associacions de memòria històrica demanen que també es recuperen els cossos sense identificar.

Matías Alonso: “La justícia no serveix de res si no s’administra a qui està viu”
Matías Alonso: “La justícia no serveix de res si no s’administra a qui està viu”

“És una data que marcarà les nostres vides, l’inici d’una nova etapa”. Així s’ha expressat en Les notícies del matí Matías Alonso, president del Grup per a la Recuperació de la Memòria Històrica.  “Es pot posar el punt final i començar a caminar com s’ha fet a la resta d’Europa”. De la mateixa opinió és la consellera de Participació, Transparència, Cooperació i Qualitat Democràtica, Rosa Pérez Garijo: “És un pas molt important, però cal avançar molt més”, ha assegurat en Les notícies del matí.

Eixa tesi, la de ser un dia històric, però alhora una acció insuficient, és la que regna entre les associacions per a la recuperació de la memòria històrica. “Sent una gran alegria per veure que ix Franco d’un lloc subvencionat pel sistema públic. També,  perquè hi haja un país, no dos, i s'hi curen les ferides”, ha comentat també en Les notícies del matí Vicente Sarrión, una de les persones que van protestar pels afusellaments del règim, i que va ser detingut i torturat.

Totes les veus assenyalen que l’exhumació de les restes de Franco pot suposar un abans i un després perquè es puguen tancar ferides i mirar la història “de la mateixa manera que s’ha fet a altres parts d’Europa”, com ha comentat Pérez Garijo. “Ningú entendria que haguera passat a Alemanya amb el nazisme. Ací hi va haver molts desapareguts; som el segon país amb més persones desaparegudes després de Cambodja i és molt important que se sàpia”, ha afegit la consellera.

Recuperar els cossos de les cunetes

Matías Alonso ha incidit en la necessitat de recuperar els cossos que encara estan a les cunetes, als cementeris i al Valle de los Caídos. “Està a punt de trencar-se el nexe humà entre generacions; d’aquelles víctimes, només en queden alguns familiars vius; la justícia no serveix de res si no s’administra a qui està viu”, ha comentat, i ha afegit que l’urgència és “total”. En aquest sentit, creu que el Valle de los Caídos caldria que es mantinguera “per a explicar el que va passar”.

També et pot interessar

stats