Màsters sota sospita, carreres polítiques sota amenaça

Les sospites sobre el màster de Carmen Montón de la URJC s'afegeixen a les dels postgraus de Pablo Casado i Cristina Cifuentes al centre.

L'expresidenta de la Comunitat de Madrid, Cristina Cifuentes, abans de dimitir
L'expresidenta de la Comunitat de Madrid, Cristina Cifuentes, abans de dimitir

Primer, l’expresidenta de la Comunitat de Madrid, Cristina Cifuentes; després, el líder del PP, Pablo Casado; i ara, la ministra de Sanitat, Carmen Montón. Les presumptes irregularitats en l’obtenció d’un màster han esguitat diversos polítics i càrrecs públics espanyols en els últims mesos. Representants polítics de formacions diferents –PP i PSOE- però units per un denominador comú: l'Institut de Dret Públic (IDP) de la Universitat Rey Juan Carlos (URJC) de Madrid. 

Davant de l'allau d'irregularitats que s'han fet públiques, el centre universitari va decidir en juliol clausurar l'institut, que ja no estarà en funcionament durant el curs 2018-2019. Tanmateix, el tancament de l'organisme no serà possible fins que acaben les auditories posades en marxa per a aclarir els casos i, com van explicar des de la mateixa URJC, salvar el "bon nom" de la universitat. 

Aquestes sospites ja han posat fi a la carrera política de Cristina Cifuentes. L’expresidenta del PP de Madrid va dimitir el 25 d’abril després d’un mes defenent-se de les acusacions del digital eldiario.es, segons les quals havia obtingut el màster en Dret Públic de l’Estat Autonòmic de la URJC amb notes falsificades i sense anar a classe ni presentar el preceptiu treball de fi de curs. Ara mateix, hi ha 14 persones imputades per aquest màster, la majoria de les quals són professors de l'Institut de Dret Públic que dirigia Enrique Álvarez Conde. Tot i que inicialment va defendre la legalitat de la titulació, finalment el catedràtic va admetre que s'havia reconstruït l'acta de la defensa del treball de fi de màster de Cifuentes, per la qual cosa va ser relegat del càrrec. Pocs després es va fer públic que Conde compaginava la faena a la universitat amb la gestió, com a administrador únic, d'una empresa dedicada a impartir en l'àmbit privat màsters, conferències i cursos similars als de la URJC.

La titular del jutjat número 51 de Madrid, que va assumir la instrucció del màster de Cifuentes, ha obert una peça separada després de trobar indicis “penals” en l’edició del mateix postragrau -Dret Autonòmic- que va cursar el líder del PP, Pablo Casado. Carmen Rodríguez-Medel ha imputat set persones més i ha elevat l’assumpte al Tribunal Suprem per la situació de persona aforada que ostenta Casado.

El líder del PP va aprovar el màster de la URJC en el curs 2008-2009, quan era diputat autonòmic, després de cursar només 4 de les 22 assignatures, per la convalidació de les 18 matèries restants. Així, Casado va haver de fer només quatre treballs d'uns 90 folis per a obtindre el títol. Com Cifuentes, tampoc va anar a classe ni va haver de presentar un treball de finalització de màster. Casado ha defés en diverses ocasions la seua innocència i l'absència de cap tracte de favor. 

La instrucció del cas, però, assegura que l'Institut de Dret Públic dividia els alumnes entre ordinaris -els qui havien de cursar amb normalitat les assignatures- i els escollits "amb una situació rellevant en l'àmbit polític, institucional o que mantenien vincles d'estreta amistat (amb el catedràtic Álvarez Conde)". 

Alguns dels professors i de les professores del màster han admés davant de la jutgessa que van rebre pressions per a donar per vàlids els treballs d’alguns polítics.

També et pot interessar

stats