Mas viatja a Islàndia per a adaptar el model d'atenció als menors víctimes d'abusos a la Comunitat Valenciana

La conselleria ha iniciat els plans per a la seua implantació en un projecte pilot que voria la llum a Castelló de la Plana

Imatge d'un dels espais per als menors víctimes d'abusos en un Banahus d'Islàndia
Imatge d'un dels espais per als menors víctimes d'abusos en un Banahus d'Islàndia / GVA

La vicepresidenta i consellera d'Igualtat i Polítiques Inclusives, Aitana Mas, ha viatjat aquesta setmana a Reykjavík (Islàndia) per a conéixer de prop el model Barnahus o Casa dels Xiquets, un sistema d'atenció integral a la infància víctima d'abusos sexuals i violència, amb la intenció d'adaptar-lo a la Comunitat Valenciana. 

Aquest projecte, que ha demostrat una millor detecció i avaluació dels casos, es diferencia pel mètode de recollida de proves testimonials. Tots els departaments que intervenen en un cas d'abús sexual infantil es coordinen i treballen sota el mateix sostre, en unes dependències lluny de comissaries i hospitals, que permeten crear un entorn amigable per a xiquets, xiquetes i adolescents que han sigut víctimes d'abusos i violència.

La vicepresidenta del Consell ha assegurat que el compromís per a establir el model Barnahus a la Comunitat Valenciana es recull en l'Acord del Botànic II, el pacte del govern autonòmic del 2019, si bé la crisi social i sanitària ocasionada per la pandèmia del coronavirus “va alentir” la seua posada en marxa. No obstant això, ha explicat, la conselleria ja ha reiniciat els plans per a la seua implantació en un projecte pilot que voria la llum a Castelló de la Plana. Mas ha assenyalat que el Barnahus és “eficaç i eficient, respecta els drets de la infància, així com els drets constitucionals de tutela judicial efectiva i de defensa, essencials en la nostra societat”.

Durant la visita a Reykjavík, la consellera té prevista una trobada amb l'impulsor d'aquesta iniciativa i membre del Comité de Drets del Xiquet de Nacions Unides, Bragi Gubrandsson. Aquest dijous també s'ha reunit amb el primer ministre islandés, Ásmundur Einar, per a abordar temes com la conciliació familiar i la jornada laboral de quatre dies.

També et pot interessar

stats