Marlaska destitueix el cap de la Guàrdia Civil de Madrid

Citen a declarar com a imputat al delegat del govern espanyol a Madrid per autoritzar actes multitudinaris com el 8M.

Pérez de los Cobos, en una imatge d'arxiu
Pérez de los Cobos, en una imatge d'arxiu / Europa Press

Els actes multitudinaris dels dies previs a la declaració de l'estat d'alarma estan tenint nombroses conseqüències. D'una banda, el ministre de l'Interior, Fernando Grande-Marlaska, ha destituït el cap de la Comandància de la Guàrdia Civil a Madrid, el coronel Diego Pérez de los Cobos, per “pèrdua de confiança”. D'altra, un jutjat ha citat a declarar com a imputat el delegat del govern espanyol a la Comunitat de Madrid, José Manuel Franco, per permetre els actes sense tindre en compte els advertiments de risc de contagi per coronavirus.

Sobre la destitució de Pérez de los Cobos, altres fonts pròximes a l'institut armat han indicat que el cessament pot estar motivat per un informe que la Guàrdia Civil ha remés al jutjat d'instrucció número 51 de Madrid que investiga Franco per autoritzar les manifestacions del 8M, quan ja hi havia brots de coronavirus.

En aquest informe s'inclou una investigació del director del Centre de Coordinació d'Alertes i Emergències Sanitàries, Fernando Simón, on tres dies abans de les manifestacions del 8M ja es deixava clar la gravetat de la situació, segons El Confidencial. En qualsevol cas, el cessament de De los Cobos no ve motivat pel contingut de l'informe, sinó per no haver comunicat que s'anava a lliurar a la jutgessa en tractar-se d'un tema delicat.

Precisament en relació amb aquesta i altres concentracions multitudinàries d'aquells dies, la titular del jutjat d'instrucció número 51 de Madrid, Carmen Rodríguez-Medel, ha citat a declarar Franco com imputat el pròxim 5 de juny, per permetre-les, sense fer cas als advertiments de risc de contagi per coronavirus.

Ciutadans demana la compareixença de Marlaska

D'altra banda, Ciutadans ha sol·licitat la compareixença de Grande-Marlaska en el Congrés perquè explique en comissió els "motius reals" de la destitució del cap de la comandància de la Guàrdia Civil de Madrid. Segons la formació, la destitució no contribueix a oferir certitud en el context de la crisi del coronavirus.

També et pot interessar

stats