Manuel Mata (PSPV): "No hi ha ni trama de finançament ni diners negres"

El PSPV i el Bloc descarten qualsevol finançament il·legal, mentre que el PP creu que la resolució judicial evidencia les irregularitats.

Manolo Mata compareix en roda de premsa junt amb el secretari d'organització del PSPV, José Muñoz, i la responsable de l'àrea jurídica del partit, Ana Barceló
Manolo Mata compareix en roda de premsa junt amb el secretari d'organització del PSPV, José Muñoz, i la responsable de l'àrea jurídica del partit, Ana Barceló / EP

El síndic socialista a les Corts, Manuel Mata, ha assegurat: "No ha existit cap trama de finançament irregular ni cap assumpte de diners negres" en el PSPV. Les manifestacions s'han produït després que es coneguera la interlocutòria del jutjat de València que al gener es va inhibir, en un suposat cas de finançament irregular, en favor d'altres jutjats de Gandia, Benidorm i Madrid. En l'escrit, la jutgessa explica que la denúncia fou presentada pel diputat autonòmic del PP, José Ciscar.

Ara, amb l'escrit en el seu poder, els socialistes i el Bloc creuen que queda demostrat que no hi ha hagut finançament irregular del partit, perquè en cas contrari la jutgessa no s'hauria inhibit. 

La jutgessa sí que afirma en el seu escrit que hi ha indicis que alguna mercantil podria haver pagat treballs realitzats per l'empresa de comunicació Crespo Gomar al PSPV i al Bloc en la campanya electoral del 2007. Però segons el síndic socialista, això s'haurà d'investigar i provar, perquè l'encreuament de dades entre la comptabilitat d'aquesta empresa i la del PSPV no ha tret a la llum cap irregularitat. Entre els anys 2007 i 2008, el PSPV va contractar amb l'empresa Crespo Gomar diversos actes per un import superior als 400.000 euros, però totes les factures van ser pagades pel partit. Tot i això, la jutgessa manté la sospita que l'empresa constructora Blauverd podria haver pagat algun altre treball realitzat per Crespo Gomar al PSPV. Però, assegura Mata, "això caldrà continuar investigant-ho perquè encara no han tingut accés a eixes suposades factures". 

A més, la jutgessa també considera que hi va haver irregularitats en diverses adjudicacions realitzades per administracions governades pel PSOE -els ministeris de Sanitat i de Vivenda o els ajuntaments de Gandia i de Benidorm-, a l'empresa de comunicació Crespo Gomar. Per això, va traslladar la documentació que li havien remés als jutjats competents.

El secretari general del Bloc, Enric Morera, ha valorat en el mateix sentit que Mata la resolució judicial, i ha afirmat que es pot entendre com un "arxiu" d'un suposat cas de finançament irregular del seu partit ja que, en cas contrari, la jutgessa hauria considerat que sí li corresponia a ella instruir el possible delicte comés al partit judicial de València. 

Per la seua banda, el Partit Popular ha fet una lectura diametralment oposada i fa èmfasi en les irregularitats que assenyala la jutgessa, les citades adjudicacions i el possible pagament de factures per part de mercantils. Per això, el diputat popular Rubén Ibáñez ha demanat la compareixença urgent a les Corts del president de la Generalitat, a qui fins i tot ha demanat que anul·le el seu viatge institucional a la Xina. 

Des del Consell, la vicepresidenta i portaveu, Mònica Oltra, ha dit que el president Puig compareixerà en tornar d'aquest viatge programat. A més, ha afegit, que el Govern valencià vol la màxima transparència i serà contundent en exigir-la, encara que no hi haja cap connexió entre els diversos casos que s'investiguen.

També et pot interessar

stats