La manca de data d'investidura paralitza el Congrés

El PP i Ciutadans consideren que s'està esgotant el temps de cortesia per a investir Pedro Sánchez.

El PP i Ciutadans consideren que s'està esgotant el temps de cortesia per a investir Pedro Sánchez
El PP i Ciutadans consideren que s'està esgotant el temps de cortesia per a investir Pedro Sánchez / Horst Wagner (Efe)

L'absència de data per a la investidura de Pedro Sánchez com a president del govern espanyol té bloquejades les capacitats legislatives i de control del Congrés, cosa que ha generat en els grups una fractura entre els partidaris d'esperar el temps que siga necessari fins que hi haja executiu i aquells qui consideren que el temps de "cortesia" per a buscar suports s'està esgotant.

El PP i Ciutadans abanderen aquest últim sector, i a pesar que encara no ho han plantejat a la mesa de la cambra, fonts d'ambdós grups coincideixen que, si avança la primera setmana de juliol sense concretar de la data, demanaran que s'inicie el procés de creació de les comissions parlamentàries i l'activació de la Diputació Permanent.

El PSOE s'estima més esperar, l'igual com Unides Podem, segons fonts de les dues formacions consultades per Efe, i coincideixen en l'argument que justifica la decisió: "No té sentit formar les comissions per a tramitar iniciatives si abans no hi ha una estructura de govern que permeta adaptar aquestes comissions als ministeris", assenyalen.

Pedro Sánchez va rebre l'encàrrec del rei de sotmetre's a la investidura el 6 de juny, però el mes s'acaba i encara no hi ha data. La votació d'investidura podria ser entre el 8 i el 16 de juliol, encara que està més o menys assumit que esperar al setembre resulta utòpic. No obstant això, els suports no estan garantits.

Aquest estancament fa que els grups canalitzen l'activitat legislativa a baixa velocitat. Per la seua banda, el PP ha registrat sis proposicions de llei, Ciutadans dos, el PNB quatre i Vox una. Unides Podem i Esquerra Republicana de Catalunya, per exemple, no n'han registrat cap.

També et pot interessar

stats