La majoria del Congrés s'oposa a una esmena a la totalitat dels pressupostos generals de l'Estat

La negociació dels pressupostos continuarà fins al ple del Congrés del 30 de novembre, quan es votaran els comptes de cada ministeri.

Imatge d'arxiu de la ministra d’Hisenda, María Jesús Montero, en el ple del Congrés.
Imatge d'arxiu de la ministra d’Hisenda, María Jesús Montero, en el ple del Congrés. / Efe

El govern de coalició espanyol disposa d’una majoria més àmplia que la de la moció de censura per a superar el primer tràmit parlamentari del projecte de pressupostos generals de l'Estat per al 2021. En aquesta fase únicament es tramiten els comptes i es mantenen obertes les negociacions fins a la setmana del 30 de novembre, quan es votaran els comptes de cada ministeri.

El debat de la totalitat dels pressupostos del 2021 comença aquest dimecres a migdia, quan la ministra d'Hisenda, María Jesús Montero, defendrà el projecte del govern del PSOE i Unides Podem.

A continuació, Montero debatrà amb els huit partits que han presentat una esmena a la totalitat: el PP, Vox, Fòrum Astúries, UPN, Coalició Canària, Junts, la CUP i el BNG. La votació es realitzarà el dijous 12 de novembre.

Com que el govern espanyol no necessita una majoria qualificada, només ha de sumar prou vots per a rebutjar les esmenes a la totalitat presentades. El PSOE i Unides Podem, amb 155 diputats, superen els 151 diputats que no volen que continue la tramitació del projecte de pressupostos.

La decisió d'ERC, Ciutadans, el PNB, EH-Bildu, els quatre diputats del PDeCAT, Nova Canàries, Més País, Terol Existeix, el Partit Regionalista de Cantàbria i Compromís de no presentar una esmena a la totalitat no implica un suport definitiu als comptes presentats pel govern espanyol.

La fase definitiva de la tramitació tindrà lloc en el ple del Congrés la setmana del 30 de novembre amb la votació. Si el govern de coalició no obté els suports o abstencions necessaris, l'oposició podria tombar els comptes estatals.

També et pot interessar

stats