El magistrat rebutja l'intent de Díaz Alperi d'eludir el juí per raons de salut

L'exalcalde d'Alacant compareix davant la justícia acusat de tres delictes de frau per defraudar a Hisenda 682.000 euros en tres anys.

Alperi, al banc dels acusats
Alperi, al banc dels acusats / Menchu Illán

Ha arribat a soles, sense companyia i sense voler fer declaracions. "Estic tocat dels genolls", han sigut les úniques paraules que ha dit a l'entrada als jutjats de Benalua. Ha arribat poc abans de les 9.30 h. Mitja hora després, al jutjat del penal número 6, començava el juí contra qui va ser alcalde d'Alacant pel Partit Popular durant 12 anys i diputat a les Corts Valencianes. Fiscalia l'acusa de tres delictes de frau a la hisenda pública, per no haver pagat l'IRPF dels anys 2007, 2008 i 2010. La quantitat ascendeix a 682.000 euros. També està acusat d'un delicte de suborn impropi, pel canvi de titularitat del catamarà Akra 1 que amarrava gratuïtament al port d'Alacant. El fiscal demana per a ell penes que sumen nou anys i nou mesos de presó.

En aquesta primera sessió del juí, dedicada exclusivament a qüestions prèvies, tècniques jurídicament, l'advocat defensor de Díaz Alperi ha presentat dos informes mèdics i ha demanat que per raons de salut se l'eximira d'acudir a la vista oral. Aquest plantejament l'ha rebutjat el magistrat Eugenio Alarcón, que ha de jutjar aquesta causa que va començar a investigar-se quan Díaz Alperi era diputat autonòmic. A més, el fiscal li ha recordat que l'assistència és obligatòria. Díaz Alperi, de 73 anys, presentava un aspecte visiblement cansat i apagat.

El magistrat que jutja el cas ha escoltat les qüstions prèvies plantejades pels advocats de Díaz Alperi; dels empresaris Antonio Solana i Antonio Moreno, i del responsable del port d'Alacant, Javier Palacio. Els lletrats consideren que en el procediment s'han vulnerat drets fonamentals durant la inspecció d'Hisenda duta a terme entre 2012 i 2013 i durant la instrucció del cas: el dret a tindre un juí just, a la presumpció d'innocència, al tràmit d'audiència prèvia amb Hisenda, el dret de defensa i el dret de no autoinculpar-se, entre d'altres.

L'advocat d'Antonio Solana ha arribat a demanar la suspensió de la vista oral. Aquests arguments no els han acceptat ni el fiscal ni l'advocat de l'Estat, que està present en aquesta causa en representació d'Hisenda com a organisme públic.

Finalment, el jutge ha dictaminat que totes aquestes qüestions les resoldrà en la sentència final i ha confirmat que el juí es reprendrà el pròxim dia 21, quan està previst que declaren els quatre imputats. D'aquesta manera, entre el 21 de maig i l'1 de juny tindran lloc deu sessions més, que inclouran l'interrogatori dels acusats i les declaracions de testimonis i pèrits.

La vista de hui ha durat unes dues hores i mitja. A l'eixida, un núvol de periodistes esperava una valoració del popular Díaz Alperi, però tampoc ha volgut fer cap declaració. Res a veure amb aquell alcalde a qui li agrava tant parlar amb els periodistes i eixir en pantalla. Igual que a l'entrada, a l'eixida anava a soles. Ningú de la família l'esperava a la porta dels jutjats de Benalúa. Tot el contrari que l'empresari Antonio Solana, a qui la dona abraçava per la cintura.  

Cas Brugal

Luis Díaz Alperi està processat en una altra causa derivada del cas Brugal, per possibles delictes de revelació d'informació privilegiada, tràfic d'influències i suborn en el disseny del Pla general d'ordenació urbana de la ciutat d'Alacant.

També et pot interessar

stats