Madrid es vist de gala per a celebrar la jura de la Constitució d'Elionor per la majoria d'edat

L'Ajuntament es bolca en un acte que transformarà la fisonomia de la ciutat i al qual no assistiran els socis habituals del govern de coalició

Operaris municipals ubiquen uns tapissos al Congrés per a la jura d'Elionor
Operaris municipals ubiquen uns tapissos al Congrés per a la jura d'Elionor / Rodrigo Jimenez (Efe)
À Punt NTC
À Punt NTC @apuntnoticies
30 d'octubre 2023 - 12:18 Actualitzat: 30 d'octubre 2023 - 14:54

La ciutat de Madrid es vist de gala per a celebrar la majoria d'edat de la princesa Eleonor, que aquest dimarts jurarà la Constitució i la fidelitat al rei en un acte a les Corts Generals, en compliment del protocol de l'article 61.2 de la Carta Magna. L'alcalde de Madrid, José Luis Martínez-Almeida, ha dictat un bàndol en què insta els madrilenys a participar activament en el "succés històric", en què ha convidat la ciutadania a decorar els balcons amb la bandera de l'Estat. Se n'entregaran vora 7.500 per a acompanyar la família reial en les quatre ubicacions del recorregut fins a la cambra baixa. La bandera també decorarà la part posterior dels autobusos de l'Empresa Municipal de Transports (EMT), que engalanarà els vehicles amb l'escut d'armes d'Elionor de Borbó en els laterals.

El palau de Cibeles i les fonts de Cibeles i Neptú s'il·luminaran amb els colors de la bandera espanyola, una campanya de publicitat exterior omplirà amb banderoles la ciutat i recordarà l'efemèride en les marquesines i pantalles municipals, i l'acte del jurament es retransmetrà per les pantalles gegants de la plaça del Callao.

València se suma a les celebracions

Almeida ha anticipat que l'Ajuntament es "bolcarà" perquè els madrilenys siguen partícips del "fet històric" que reafirmarà el "compromís incondicional de la ciutat de Madrid amb la Monarquia". Hi haurà una guàrdia d'honor de Policia Municipal en la plaça de la Villa que comptarà amb l'Esquadró de Cavalleria i la banda de música de la Policia Municipal.

L'Ajuntament de València també se sumarà als actes de celebració: instal·larà una pantalla en el Saló de Cristall per a seguir l'acte i il·luminarà la façana de l'Ajuntament a la nit, amb els colors de la bandera nacional per a destacar la importància històrica de l'esdeveniment, segons han informat fonts municipals. L'alcaldessa de València, María José Catalá, ha reivindicat la rellevància del dia per a Espanya i el compromís de l'Ajuntament de València amb "la Constitució, la Corona i la unitat del país".

Una jura amb absències polítiques

Elionor jurarà la Constitució 37 anys després que son pare, en el mateix palau de les Corts de la Carrera de San Jerónimo, un Congrés que també lluirà el vestit de gala, amb ornaments de vellut roig i catifes i draps de la Real Fàbrica de Tapissos. La princesa jurarà el mateix exemplar sobre el qual son pare va posar la mà el 30 de gener del 1986, quan la Carta Magna a penes tenia deu anys, però en un context polític molt diferent, condicionat per la renúncia d'una part dels grups polítics. No hi assistiran formacions integrades en Sumar com Podem i Compromís, ni tampoc socis habituals de l'executiu com ERC, Junts, EH Bildu i el BNG, de filiació republicana.

A l'acte solemne al Congrés, que durarà mitja hora, estan convidats tots els poders de l'Estat, així com diputats, senadors, ex caps del govern i presidents de comunitats autònomes. Tanmateix, també s'han desmarcat el president de la Generalitat, Pere Aragonès; el lehendakari, Iñigo Urkullu, per les seues discrepàncies amb la Corona, i tampoc hi assistirà la presidenta de Cantàbria, María José Sáenz de Buruaga, perquè el dia coincideix amb l'aprovació dels pressupostos regionals.

El pronunciament de la princesa posarà el colofó als actes

En el mateix moment de la jura d'Elionor de Borbó, al Pati de l'Armeria del Palau Real sonarà l'himne nacional interpretat per la unitat de música de la Guàrdia Real i es dispararà una salva de dènou canonades, que són els honors militars que corresponen a la princesa d'Astúries. L'acte es tancarà amb una desfilada militar per la Carrera de San Jerónimo que els reis i les filles presenciaran des de l'escalinata del Congrés juntament amb les altes institucions.

El Palau Real acollirà un segon acte, en què Felip VI imposarà a l'hereva el Collaret de l'Orde de Carles III en presència del cap del govern espanyol en funcions, Pedro Sánchez. Llavors, la princesa farà la primera intervenció pública com a major d'edat, que estarà precedida per un pronunciament de Sánchez i la completaran unes paraules de Felip VI, prèvies a l'esmorzar al menjador de gala que la Casa Reial oferirà per a un centenar de convidats.

Una Carta Magna amb "disminuïts" i sense dret civil valencià

Juristes Valencians ha advertit que Elionor jurarà una Carta Magna en què continuarà figurant el terme substituït i s'obviarà el dret civil valencià malgrat els intents de reforma de la recta final de la passada legislatura. L'associació cívica ha criticat el desinterés en l'assumpte de PSOE i PP, les úniques forces capaces de concitar les majories parlamentàries necessàries per a la modificació. Denuncien que ni ha conclòs la tramitació de la reforma constitucional per a modificar la referència a les persones amb discapacitat ni s'ha donat resposta a la petició majoritària que les Corts van traslladar al Congrés sobre el dret valencià. De fet, l'associació ha acusat el PSOE de vetar la reivindicació valenciana en el pacte amb Sumar per a la investidura de Pedro Sánchez.

També et pot interessar

stats