Macrooperació policial a Catalunya pel presumpte desviament de fons públics

La Policia Nacional ha detingut 22 persones, entre les quals es troba l'expresident de la Diputació de Barcelona, Salvador Esteve.

Policies dirigint-se cap a l'entrada de la seu de la Diputació de Barcelona durant els registres practicats aquest matí per la UDEF
Policies dirigint-se cap a l'entrada de la seu de la Diputació de Barcelona durant els registres practicats aquest matí per la UDEF / Toni Albir (Efe)

La Unitat de Delictes Econòmics i Fiscals de la Policia Nacional porta a terme una macrooperació contra una presumpta trama corrupta de desviament de subvencions públiques en diferents entitats de Catalunya.

En el marc de l'anomenada operació Estela, la Policia Nacional ha detingut 22 persones, entre les qual es troba l'expresident de la Diputació de Barcelona, Salvador Esteve, qui també és expresident de l'Associació Catalana de Municipis (AMC), que reuneix ajuntaments de l'òrbita nacionalista.

Entre els detinguts figura, a més, l'alcalde de Tordera per CiU i diputat provincial de Barcelona, Joan Carles Garcia, i també l'exresponsable de Relacions Internacionals de CDC i fundador de l'entitat CATmón, Víctor Terradellas.

Als detinguts, se'ls imputa la presumpta comissió dels delictes de prevaricació, tràfic d'influències, malversació de cabals públics, falsedat documental i frau de subvencions.

El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) ha informat que està previst que es practiquen una trentena de detencions i una vintena d'escorcolls a Barcelona, Manresa, Olot, Tordera, Cabrils i Reus, entre altres localitats

A més, es preveu que es regire la seu central de la Diputació de Barcelona, les oficines de la corporació provincial situades al carrer Londres de la capital catalana, i també oficines professionals, despatxos, domicilis i empreses, entre elles l'Oficina de Cooperació al Desenvolupament o la seu de la fundació CATmón.

Concretament, a Girona s'està escorcollant la fundació Plataforma Educativa, una de les entitats que està en el punt de mira de la recerca per rebre ajudes públiques de forma irregular.

La investigació se centra en una presumpta trama corrupta de desviament d'almenys dos milions d'euros d'origen públic -concretament fons destinats a la cooperació al desenvolupament- a empreses i entitats, algunes de les quals haurien participat en el procés independentista.

De moment, el jutge centra les persquisicions en la presumpta adjudicació irregular de subvencions públiques a entitats i particulars. En concret, les subvencions irregulars s'haurien aportat entre 2012 i 2015 a diverses entitats i ONG per a projectes de cooperació al desenvolupament a l'Amèrica Llatina, el Marroc i Bòsnia, entre altres països i zones.

També et pot interessar

stats