Lois (Sumar): "No serà president perquè la seua aliança amb l’extrema dreta el separa del país que diu representar”

ERC i Junts avisen que l'amnistia i la convocatòria d'un nou referèndum són aspectes innegociables per a rebre el seu vot a favor

La portaveu de Sumar, Marta Lois, durant la seua intervenció en la sessió d'investidura
La portaveu de Sumar, Marta Lois, durant la seua intervenció en la sessió d'investidura / Kiko Huesca (Efe)
À Punt NTC
Anna Verge @apuntnoticies
26 de setembre 2023 - 19:02 Actualitzat: 26 de setembre 2023 - 22:04

“Vosté no serà president perquè la seua aliança amb l’extrema dreta el separa del país que diu representar”. Així de contundent s’ha dirigit la portaveu de Sumar, Marta Lois, en el seu torn de rèplica al Congrés al candidat del Partit Popular a la presidència del govern espanyol, Alberto Núñez Feijóo, a qui li ha preguntat per què s’ha presentat a una sessió d’investidura “sabent que no resultarà vencedor”. “Per què ha vingut a una investidura fent només oposició?”, s’ha qüestionat. 

La portaveu del grup parlamentari ha parlat d’una possible llei d’amnistia —que demanen com a clau del seu suport formacions com Junts— com una “oportunitat per a passar pàgina” i reforçar la convivència democràtica. Així, li ha preguntat al líder popular per què no entén un mecanisme que, ha dit, sí que existeix en països com França, el Regne Unit o Portugal, “que permet resoldre problemes polítics en moments extraordinaris”. 

Lois ha defensat en nombroses ocasions que des de la setmana passada es puga parlar en les llengües cooficials a la Cambra Baixa, una mesura a la qual ha recordat que el Partit Popular es va oposar, però que, considera, dona un pas endavant per la llibertat, enteniment i igualtat entre els espanyols i espanyoles. “Espanya és plurinacional [...] I vosté [Feijóo], no pot governar un país que no entén”, ha remarcat. “En les tres últimes dècades han passat del fet que Aznar parlara català en la intimitat amb Pujol, a demanar que no es poguera parlar gallec a la nostra cambra. Parlen de la unitat d’Espanya, però s’obliden que és un estat social, democràtic i de ple dret”, ha afegit. 

Durant la seua compareixença, la política gallega, ha enumerat les incongruències entre el que diu i el que finalment fa el candidat popular. Li ha retret que es reafirmara en la victòria de les eleccions el 23 de juliol quan perdia la mesa del Congrés, que es reforçara com a vencedor per a posteriorment demanar al PSOE un mandat de dos anys i que posara “el crit en el cel” per les converses de Sumar amb l’expresident de la Generalitat de Catalunya, Carles Puigdemont, quan “han fet el mateix amb Junts, però d’amagades”. 

Rufián (ERC) diu que l’amnistia no és el final i ha d’anar acompanyada d’un nou referèndum

L’amnistia també ha centrat part del discurs del portaveu d’ERC al Congrés, Gabriel Rufián, que en el mateix sentit que Sumar l’ha valorada com un mecanisme que s’usa per a resoldre conflictes polítics i bloquejos institucionals. Tot i això, ha assegurat que aquesta ferramenta haurà d’anar acompanyada d’un nou referèndum: “O es contempla una sortida perquè Catalunya vote el seu estatus polític o no tindrà èxit. L’amnistia no és el final, és el retorn a la política. Però una amnistia als fets de l’1 d’octubre ha d’anar acompanyada d’un nou 1 d’octubre”, ha explicat. 

El diputat català ha assegurat que estan davant d’una oportunitat història, “no per a solucionar problemes dinàstics de fa tres anys, sinó conflictes civils de fa sis”. Així, ha reconegut que si el PSOE negocia ara amb partits independentistes és perquè “no tenen altres plans” i perquè la seua mateixa formació “s’ha trencat la cara perquè així siga”. “El problema no era negociar, era que abans no negociaven tots”, ha dit. 

En un clar to irònic, Rufián s’ha dirigit a Feijóo prometent-li que si responia amb sinceritat i claredat una bateria de preguntes, li concedia el seu vot favorable a la investidura. Qüestions com si fora proclamat president del govern espanyol i un vaixell carregat de petroli s’accidentara, optaria per "fer-se'n càrrec" o intentaria "amagar els fets”, en referència al Prestige; o com actuarà si hi ha un accident de metro “per falta de recursos”, en referència a l’accident de metro de València del 3 de juliol de 2006. “Si contesta bé li donaré el meu vot i només li faltaran tres”, ha ironitzat. 

Junts avisa que el seu objectiu no és investir presidents, sinó l’autodeterminació

La portaveu de Junts al Congrés, Miriam Nogueras, s’ha dirigit al PSOE per a avisar que el seu grup aspira a tancar "un acord històric", replicant un discurs de Puigdemont, i no "un pegat per a tirar avant la legislatura i passar a la dreta", i ha assenyalat que la solució per als problemes de Catalunya és l'autodeterminació. “El nostre objectiu no és investir presidents ni reformar Espanya. El nostre objectiu és Catalunya”, ha afirmat. 

Nogueras ha parlat del PP com un partit anticatalà “que es caracteritza per combatre les propostes que a Catalunya generen un consens social”. Així, ha reiterat que s’oposaran a la investidura de Feijóo, sobre el que ha dit que encara no entén que la realitat a Espanya “és més complexa i diferent del que llegeix en els diaris”. 

“En cap partit d’estat d’Europa s’ha vist que es manifeste en contra d’un territori, en contra de Catalunya. El model espanyol que proposa no és el nostre, no ens sentim representats. [Vostés] no van en contra dels independentistes, sinó del que representa la nostra nació”, ha sentenciat la diputada. 

També et pot interessar

stats