Llum verda perquè es jutgen totes les peces de la 'caixa B' del PP, excepte la de les donacions irregulars

L'Audiència Nacional ha comunicat que ja es poden jutjar peces del cas Bárcenas com ara la reforma de la seu del PP.

Imatge d'arxiu de la seu central del PP al carrer Gènova de Madrid
Imatge d'arxiu de la seu central del PP al carrer Gènova de Madrid / Europa Press

El jutge de l'Audiència Nacional, José de la Mata, ha comunicat aquest dimarts a la Sala penal que ja es poden jutjar les peces de la suposada comptabilitat B del PP, excepte la que fa referència a les donacions en negre d'empresaris que, presumptament, hauria rebut el partit.

En una providència, el titular del jutjat central d'instrucció número 5 informa a la secció segona que ja pot procedir a jutjar els treballs de remodelació, suposadament en B, de la seu central del PP al carrer Gènova de Madrid; l'impagament de l'impost de societats corresponent al 2008; i també la compra d'accions del diari en línia Libertad Digital.

El magistrat remarca que la part relativa a les donacions presumptament irregulars encara continua en instrucció, però que això "no impedeix la continuació de les actuacions d'enjudiciament" de les tres peces esmentades.

Amb aquest moviment, la Sala Penal de l'Audiència Nacional té ja via lliure per fixar la data del juí sobre la reforma de la seu central del PP amb diner negre, ja què no haurà d'esperar que el jutge instructor del cas Bárcenas, José de la Mata, concloga la causa que manté oberta sobre la comptabilitat B del partit.

En aquest judici, igual que en el de Gürtel, el PP està acusat com a partícip a títol lucratiu pel pagament parcial en negre dels 888.000 euros que va costar la reforma, per la qual cosa ha hagut de prestar abans de la vista oral una fiança d'1,2 milions d'euros.

La setmana passada la secció segona de la Sala Penal, que des de 2015 té pendent assenyalar la vista oral per la reforma de la seu del PP, va preguntar a De la Mata si podia jutjar ja aquests fets o si la instrucció complementària del seu jutjat es trobava "directament relacionada" amb aquesta causa. Aquest dimarts De la Mata ha informat en un acte que la investigació que segueix per la 'caixa b' no té connexió amb els treballs de remodelació de la seu del carrer Gènova 13.

De la Mata ha recordat a la Sala que el cas sobre els treballs de remodelació de la seu del PP es dirigeix "exclusivament" contra l'extresorer del PP Luis Bárcenas, l'exgerent Cristobal Páez i el propietari de l'estudi d'arquitectura que es va encarregar de la reforma, mentre que la recerca en curs investiga "les donacions presumptament il·lícites realitzades al PP" i es segueix contra empresaris i exdirigents del partit.

La Fiscalia no va veure delicte tributari del PP en les donacions d'empresaris reflectides en els papers de Bárcenas, encara que considera al partit responsable civil pels pagaments en negre de la reforma, que atribueix a Bárcenas, que està complint una condemna de 33 anys de presó pel cas Gürtel, i pel qual demana 5 anys de presó.

També et pot interessar

stats