Llum verda del Consell de Ministres a la taxes Tobin i Google

La “nova realitat econòmica” i un sistema fiscal “més just” justifiquen aquest tribut, segons ha defés la ministra d’Hisenda.

En portada, el rei Felip VI presidint el Consell de Ministres en el Palau de la Zarzuela aquest dimarts
18 de febrer 2020 - 17:38

El govern ha donat llum verda a la taxa Tobin –que gravarà les transaccions financeres– i la taxa Google –que s’aplicarà a determinats serveis digitals– amb l’aprovació, en el Consell de Ministres d’aquest dimarts, dels projectes de llei d’aquests impostos.

La ministra d'Hisenda i portaveu del govern, María Jesús Montero, ha argumentat que aquests nous tributs pretenen "avançar en un sistema fiscal més just, més redistributiu i que s'adeqüe a la nova realitat econòmica". Aquests impostos es van aprovar al gener de 2019, però la tramitació es va suspendreper la convocatòria de les eleccions generals d'abril.

Amb l’impost sobre transaccions financeres, el govern espera recaptar 850 milions d'euros i gravarà amb un 0,2% les operacions de compravenda d'accions d'empreses espanyoles amb una capitalització borsària superior a 1.000 milions d'euros.

La ministra d’Hisenda ha recordat que les entitats financeres van rebre aportacions de diners públics durant la crisi, per tant, ara han de contribuir al manteniment del sistema de serveis públics. Segons les previsions del govern, el tresor públic ingressarà vora 850 milions d’euros anuals a través d’aquesta nova taxa.

L'impost sobre determinats serveis digitals gravarà amb un 3% els ingressos que les multinacionals tecnològiques obtinguen dels serveis de publicitat en línia, dels serveis d'intermediació en línia i de la venda de dades obtingudes a partir d'informació proporcionada per l'usuari. Aquest nou gravamen, reportarà uns 968 milions d’euros a la hisenda pública, encara que fins a desembre de 2020 no s’ingressaran.

El Consell de Ministres ha aprovat aquestes noves mesures fiscals en una reunió que ha presidit el rei Felip VI al Palau de la Zarzuela.

Ferma defensa de la PAC

En la roda de premsa posterior a la reunió setmanal del Consell de Ministres, la ministra María Jesús Montero ha aprofitat per a avançar que el president Sánchez reivindicarà la setmana que ve, en un consell europeu extraordinari, la necessitat de mantindre sense reduccions el pressupost de la política agrària comuna (PAC), que plana sobre el sector agrícola espanyol.

Per a Montero, aquest finançament és “essencial” per a l’estabilitat del sector. Així mateix, la ministra d’Hisenda ha reiterat el compromís de l’executiu per a millorar el sistema de preus de la cadena alimentària.

També et pot interessar

stats