Llum verda als comptes de la Generalitat amb l'abstenció de Cs

Els pressupostos pugen un 11,3% i permetran gestionar 25.627 milions. Sanitat, Educació i Benestar Social, les àrees que més creixen.

La votació dels pressupostos comptava amb part dels vots presencials i part telemàtics a causa de la Covid-19
La votació dels pressupostos comptava amb part dels vots presencials i part telemàtics a causa de la Covid-19 / Corts

La Generalitat ja té pressupostos per al 2021. El Consell gestionarà 25.627 milions, un 11,3% més que enguany, després que el projecte de llei dels comptes públics haja prosperat a les Corts, amb els 52 vots a favor del PSPV, Compromís i Unides Podem; 29 en contra del PP i Vox, i 18 abstencions de Ciutadans. La formació taronja no ha donat finalment el sí als comptes, a pesar que el seu síndic, Toni Cantó, havia arribat a dir fa dos dies que estava "quasi tancant l'acord" dels comptes públics amb el Botànic.

Els pressupostos han tirat endavant després que els grups parlamentaris hagen debatut més de dues mil esmenes durant els últims dos dies. D'una votació que ha combinat el vot presencial amb el telemàtic, han eixit aprovats els segons pressupostos autonòmics d'aquesta legislatura i els sisens del Botànic.

Ciutadans, que no va presentar esmena de totalitat i que al principi de setmana deixava la porta oberta a un vot favorable, el Botànic havia acceptat algunes de les seues propostes, com un fons Covid de 76 milions d'euros per als sectors més afectats, la contractació de 500 infermers i 250 metges o 2.000 noves places en residències de majors, finalment s'ha abstingut, perquè en la llei d'Acompanyament no els han aprovat la rebaixa fiscal per a rendes inferiors als 50.000 que proposava el partit taronja. Ciutadans entenia que la negociació de les dues lleis era conjunta.

Els nous pressupostos de la Generalitat Valenciana són expansius, pretenen combatre la pandèmia de coronavirus i impulsar la reactivació econòmica i social, per això les àrees de Sanitat, Educació i Benestar Social són les que més creixen respecte a enguany.

Per al PSPV és "el millor pressupost de la història"

El síndic socialista, Manolo Mata, ha ressaltat que en 2021 la Comunitat tindrà "el millor pressupost de la història", que aposta pel futur i per una transició ecològica, tecnològica i en igualtat. Quant al suport que han rebut, Mata ha assenyalat que aspiraven a aconseguir un suport del 70% de les Corts, però creu que l'abstenció de Cs és "un avanç important".

Des de Compromís, Fran Ferri, ha qualificat de "bona notícia" que els valencians tinguen en pandèmia uns pressupostos "expansius", que "expandeixen també els drets de la ciutadania, i que demostren que es pot eixir de la crisi sense retallades, i ha assegurat que han incorporat totes les demandes de Cs.

Per la seua banda, la síndica de Unides Podem, Naira Davó, ha destacat que amb el seu partit està "garantit" que el Consell continuarà complint les línies del pacte del Botànic, perquè són "l'ancora" dels principis Botànics, i ha considerat que Ciutadans s'ha quedat "despenjat" perquè no buscava acords que milloren la vida dels valencians, sinó "titulars".

Els populars veuen uns comptes no aptes per a anys "complicats"

Des de l'oposició, la síndica popular, Isabel Bonig, ha afirmat que "aquests no són els pressupostos que necessiten els valencians" per a afrontar els anys "complicats" de la reconstrucció i ha lamentat que el Botànic no haja buscat l'acord amb els populars.

Toni Cantó ha reivindicat que el seu partit ha aconseguit introduir millores en els comptes, però ha acusat Compromís i Unides Podem d'impossibilitar el seu vot favorable perquè els han "boicotejat". Segons ha expressat Cantó, amb l'abstenció Ciutadans ha volgut evidenciar que vol continuar acordant amb el Consell, i especialment amb el president Puig.

La síndica de Vox, Ana Vega, ha justificat el vot en contra del seu grup perquè no poden aprovar uns pressupostos "continuistes", que no bolquen els esforços en el benestar dels valencians, sinó en el del mateix Consell, i que a més no han acceptat "ni una sola de les esmenes" d'aquesta formació.

També et pot interessar

stats