Els lletrats del Parlament de Catalunya avalen la continuïtat de Torra com a diputat i president

Un informe dels serveis jurídics considera que la Junta Electoral no pot cessar-lo sense una “condemna penal ferma”.

Quim Torra, en una imatge d'arxiu
Quim Torra, en una imatge d'arxiu / Alejandro García (Efe)

Quim Torra continua a hores d'ara com a president de la Generalitat de Catalunya i manté l'escó com a diputat al Parlament, després que divendres la Junta Electoral Provincial (JEP) de Barcelona el declarara vacant. La mesa del Parlament català ha de decidir aquest dimarts si li retira l'escó i acata la decisió de l'autoritat electoral i del Tribunal Suprem, que l'ha inhabilitat. 

Per a prendre la decisió, la mesa de la cambra autonòmica compta amb l'informe dels serveis jurídics, que afirma que per a la inhabilitació de l’exercici de càrrecs públics és necessari que hi haja una “condemna penal ferma”. Així, considera que un possible cessament ha de passar per la cambra catalana. “El reglament del Parlament de Catalunya regula el procediment de declaració d’incompatibilitat dels diputats, amb exclusió de la intervenció d’altres òrgans”, assenyala el text. A més, subratllen que el possible cessament en el càrrec de diputat per causa d’incompatibilitat “no afectaria la seua continuïtat en el càrrec de president de la Generalitat”.

Els partits independentistes, que tenen majoria en la mesa del Parlament, ja han manifestat els últims dies la seua voluntat de no acceptar la inhabilitació perquè consideren que ni la JEC ni la JEP poden suspendre cap diputat i que només la cambra pot decidir qui és diputat i qui no.

Demanda de Ciutadans

Ciutadans ha registrat aquest dilluns un escrit dirigit a la mesa que insta el president de la cambra catalana, Roger Torrent, a retirar l’escó de diputat a Torra i activar el procediment per a proposar un nou candidat que puga ser investit com a president de la Generalitat de Catalunya. 

La formació taronja ha demanat “la immediata publicació en el Butlletí Oficial del Parlament de Catalunya de la pèrdua d’aquestes condicions amb efectes a 3 gener de 2020”. “Revoquen qualsevol delegació de vot vigent, suspenguen la meritació de qualsevol dret econòmic i retiren qualsevol credencial que haguera ostentat”, apunten.

També et pot interessar

stats